Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Piekę je bardzo często bo są szybkie i łatwe do przygotowania – nawet laik kulinarny poradzi sobie z nimi. Ciastka robi się błyskawicznie i są smaczne.
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 22046
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 80
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 363
Rzodkiewki najczęściej zajadamy chrupiące jako dodatek do kanapek lub sałatek...
Odsłon: 90
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 147
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 22046
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 80
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 363
Rzodkiewki najczęściej zajadamy chrupiące jako dodatek do kanapek lub sałatek...
Odsłon: 90
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 147
Składniki
Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia i przesiany przez sito cukier puder, dokładnie wymieszać. Dodać otartą skórkę cytrynową, masło i białko. Wszystkie składniki wymieszać mikserem na średnich obrotach. Następnie ciasto przełożyć na blat wysypany mąką i zagnieść dłońmi na jednolitą masę. Z ciasta uformować rulon, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 3-5mm. Powycinać foremką dowolne kształty i układać je na blaszkach. Resztki ciasta ponownie zagnieść, rozwałkować i wycinać kolejne ciastka. Piekarnik nagrzać do 180stopni, grzałka góra-dół, ciasteczka piec na środkowym poziomie przez około 10minut.
Po upieczeniu, ciasteczka wraz z papierem, na którym były pieczone, umieścić na kratce kuchenne i pozostawić d wystygnięcia. Po tym czasie ciasteczka dowolnie udekorować – lukrem lub polewą, cukrem pudrem.
Polecam