Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Piekę je bardzo często bo są szybkie i łatwe do przygotowania – nawet laik kulinarny poradzi sobie z nimi. Ciastka robi się błyskawicznie i są smaczne.
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 1151
Tradycyjny bigos to danie, którego głównym składnikiem jest kapusta. I w tym...
Odsłon: 130
Smaczne danie :)
Odsłon: 699
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 1151
Tradycyjny bigos to danie, którego głównym składnikiem jest kapusta. I w tym...
Odsłon: 130
Smaczne danie :)
Odsłon: 699
Składniki
Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia i przesiany przez sito cukier puder, dokładnie wymieszać. Dodać otartą skórkę cytrynową, masło i białko. Wszystkie składniki wymieszać mikserem na średnich obrotach. Następnie ciasto przełożyć na blat wysypany mąką i zagnieść dłońmi na jednolitą masę. Z ciasta uformować rulon, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 3-5mm. Powycinać foremką dowolne kształty i układać je na blaszkach. Resztki ciasta ponownie zagnieść, rozwałkować i wycinać kolejne ciastka. Piekarnik nagrzać do 180stopni, grzałka góra-dół, ciasteczka piec na środkowym poziomie przez około 10minut.
Po upieczeniu, ciasteczka wraz z papierem, na którym były pieczone, umieścić na kratce kuchenne i pozostawić d wystygnięcia. Po tym czasie ciasteczka dowolnie udekorować – lukrem lub polewą, cukrem pudrem.
Polecam