Do góry

Desery Przepis na:

Kruche jabłkowo - morelowe

Kruche jabłkowo - morelowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 106 Ocena: 848

Dodano:

Odsłon: 936

Ciasto jest bardzo dobre w smaku. Owoce można dodawać dowolne, zależy kto co lubi.

Składniki

> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Kruche jabłkowo - morelowe

Przygotowanie

  1. Z żółtek, mąki krupczatki, cukru, masła oraz proszku do pieczenia zagnieść ciasto. Uformować kulę i włożyć do lodówki na 30 minut.

    Wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia, następnie wyjąć z lodówki schłodzone ciasto ( podzielić je na dwie nierówne części . Większą częścią ciasta wyłożyć blaszkę. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i podpiec na złoty kolor przez około 10 - 15 minut.

    Po tym czasie wyjąć podpieczone ciasto z piekarnika. Posypać je bułką tartą.

    Przygotować jabłka:
    Obrać je ze skórki i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Dodać do nich cynamon i troszkę cukru. Dokładnie je wymieszać. Wyłożyć masę na podpieczony spód ciasta.

    Następnie ubić pianę z białek na sztywno, dodać do piany budyń waniliowy i dokładnie zmiksować na jednolitą całość. Wyłożyć pianę z budyniem na masę jabłkową.

    Na pianę kładziemy odsączone z soku połówki moreli z puszki.

    Na morele skubiemy pozostałe ciasto z lodówki. Można też zetrzeć je na tarce ( tutaj jest już dowolność ).

    Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i pieczemy przez około 35 - 40 minut, aż ciasto nabierze rumianych kolorów.
    Po upieczeniu sprawdzamy drewnianym patyczkiem.

    Po wystudzeniu ciasta posypujemy je cukrem pudrem.

    SMACZNEGO !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń