Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kakaowe kruche ciasto, z owocami sezonowymi u mnie wersji ze śliwkami oraz przepyszną pianką budyniową.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 98017
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1931
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5774
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5780
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 98017
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1931
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5774
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5780
Składniki
Ciasto: Śliwki umyć, przekroić na pół i wyjąć pestki. Wszystkie składniki ciasta zagnieść, podzielić dwie nie równe części . Formę wyłożyć papierem do pieczenia, spód wykleić większą częścią ciasta, na nim ułożyć śliwki, skórką do dołu, piec w temperaturze 190º C przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Mniejszą części włożyć do zamrażalnika przynajmniej na godzinę.
Pianka budyniowa: Białka ubić na sztywno, nie przerywając ubijania małymi partiami dodawać cukier, następnie wsypać budyń, gdy składniki się połączą powoli wlewać olej i jeszcze chwilę miksować Na wystudzony spód wyłożyć piankę budyniową, Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta. Piec w temperaturze 190º C przez około 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika przestudzić, posypać cukrem pudrem.