Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Choć tradycyjne precelki przygotowuje się z ciasta drożdżowego, możesz je też zrobić z tego prostszego, czyli kruchego. W tym wydaniu będą niesamowitym deserem. Posyp je cukrem perlistym do dekoracji, aby nie tylko dobrze smakowały, ale też wyglądały. Kruche precelki migdałowe to przepis, który w Polsce był już znany w 1892 roku. Prosta do przygotowania słodycz do dziś cieszy się dużym zainteresowaniem. Źródło: pularda.com.pl
Mikser
Pomysł na zdrowe i trochę urozmaicone nasze ulubione ziemniaki. Dodałam bruki...
Odsłon: 101
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 1843
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 227
Przepis na pełnoziarniste tortille wypełnione warzywami, grillowanym serem ha...
Odsłon: 6323
Pomysł na zdrowe i trochę urozmaicone nasze ulubione ziemniaki. Dodałam bruki...
Odsłon: 101
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 1843
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 227
Przepis na pełnoziarniste tortille wypełnione warzywami, grillowanym serem ha...
Odsłon: 6323
Składniki
Masło wyjmij na dwie godziny przed przygotowaniem kruchych precelków migdałowych, aby nabrało miękkości.
Miękkie masło przełóż do miski. Wsyp cukier i ubij razem na jasny, puszysty krem. Wsyp mielone migdały, wbij żółtka, dodaj śmietanę, cynamon, skórę z cytryny i przesianą mąkę. Wszystko ze sobą wymieszać. Gdy ciasto wyjdzie za rzadkie, dosyp odrobinę mąki lub zmielonych migdałów.
Z gotowego ciasta formuj ruloniki. Wałeczki zawijaj na kształt precli - od razu kładź na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Każde ciastko posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp cukrem perlistym.
Piecz w 180 stopniach Celsjusza przez ok. 20 minut. Od czasu do czasu sprawdź, czy nie zrumieniły się zbyt mocno. Kruche precelki migdałowe podawaj, gdy nieco przestygną. Świetnie smakują zanurzone w kawie.