Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Choć tradycyjne precelki przygotowuje się z ciasta drożdżowego, możesz je też zrobić z tego prostszego, czyli kruchego. W tym wydaniu będą niesamowitym deserem. Posyp je cukrem perlistym do dekoracji, aby nie tylko dobrze smakowały, ale też wyglądały. Kruche precelki migdałowe to przepis, który w Polsce był już znany w 1892 roku. Prosta do przygotowania słodycz do dziś cieszy się dużym zainteresowaniem. Źródło: pularda.com.pl
Mikser
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 12
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 12
Składniki
Masło wyjmij na dwie godziny przed przygotowaniem kruchych precelków migdałowych, aby nabrało miękkości.
Miękkie masło przełóż do miski. Wsyp cukier i ubij razem na jasny, puszysty krem. Wsyp mielone migdały, wbij żółtka, dodaj śmietanę, cynamon, skórę z cytryny i przesianą mąkę. Wszystko ze sobą wymieszać. Gdy ciasto wyjdzie za rzadkie, dosyp odrobinę mąki lub zmielonych migdałów.
Z gotowego ciasta formuj ruloniki. Wałeczki zawijaj na kształt precli - od razu kładź na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Każde ciastko posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp cukrem perlistym.
Piecz w 180 stopniach Celsjusza przez ok. 20 minut. Od czasu do czasu sprawdź, czy nie zrumieniły się zbyt mocno. Kruche precelki migdałowe podawaj, gdy nieco przestygną. Świetnie smakują zanurzone w kawie.