Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pogoda niestety nie rozpieszcza, więc przed nami coraz dłuższe jesienne wieczory spędzane w domu. Może warto ten czas wykorzystać i przygotować coś pysznego. Dzisiaj stawiam na deser, a dokładniej na kruche rogaliki z nadzienie. Z powodzeniem możecie je przygotowywać razem ze swoimi dziećmi, co z pewnością im bardzo się spodoba. Dla zachęty dodam tylko, że rogaliki są naprawdę kruche, a jako nadzienia użyłam domowych powideł Mamy. Same pychoty. Zapraszam :)
"Baked Alaska" to deser, który charakteryzuje się lodami zapieczonymi pod bez...
Odsłon: 62
Polecam. Dobrze smakuje w rodzinnym gronie.
Odsłon: 287
Świąteczny klops.
Odsłon: 133
"Baked Alaska" to deser, który charakteryzuje się lodami zapieczonymi pod bez...
Odsłon: 62
Polecam. Dobrze smakuje w rodzinnym gronie.
Odsłon: 287
Świąteczny klops.
Odsłon: 133
Składniki
Mąkę pszenną wraz proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko, dodać pokrojoną miękką margarynę, jajko, żółtka, cukier, cukier waniliowy i kwaśną śmietanę. Następnie wyrobić ciasto (najlepiej rękami), a w razie potrzeby dosypać mąki. Gotowe ciasto wstawić do lodówki na ok. pół godziny. Po tym czasie stolnice posypać mąką, a ciasto cienko rozwałkować, następnie wykroić kwadraty i nałożyć po 1-2 łyżeczki powideł w jednym z kątów i zawinąć rogalik.
Tak przygotowane rogaliki piec w temp. 180 stopni przez ok. 20-30 min.
Upieczone rogaliki zostawić do wystudzenia, a następnie polukrować.
Smacznego :)
:)