Do góry

Desery Przepis na:

Kruche z owocami

Kruche z owocami

Autor:

Przepisów i artykułów: 93 Ocena: 678

Dodano:

Odsłon: 977

Mocno maślane, z dużą ilością owoców. Część ciasta tworzy spód, mniejsza część to kruszonka z wierzchu. Bardzo proste, pyszne szczególnie lekko ciepłe, idealne z gałką lodów.

Składniki

  • 350 g mąki
  • 200 g rozpuszczonego masła
  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 500 g słodkich owoców (np. jabłka, brzoskwinie, śliwki)
  • opcjonalnie cynamon
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kruche z owocami

Przygotowanie

  1. Mąkę, masło, cukier, żółtka, proszek i sól wymieszać i rozetrzeć na kruszonkę. Odmierzyć 150 g. Do reszty dodać białka i ponownie wymieszać. Włożyć ciasto i kruszonkę do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc).
    Ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach, rozłożyć równą warstwę na spodzie foremki. Piec 20 minut w 180°, w tym czasie pokrojone owoce podsmażyć, można dodać trochę cynamonu. Na podpieczony spód wyłożyć owoce, posypać kruszonką, piec jeszcze ok. 25 minut, do zrumienienia kruszonki z wierzchu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń