Do góry

Desery Przepis na:

Kruche z rabarbarową wkładką.

Kruche z rabarbarową wkładką.

Autor:

Przepisów i artykułów: 164 Ocena: 2513

Dodano:

Odsłon: 396

Sezon na rabarbar się zaczął, więc ciasto bez niego nie może się obejść. Super słodkie ciasto z nutą kwaskowości.

Składniki

  • Ciasto:
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. mąki krupczatki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 łyżki Jogurtu greckiego
  • szczypta soli
  • Nadzienie rabarbarowe:
  • 500 g rabarbaru
  • 1 kisiel brzoskwiniowy z cukrem
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 szkl wody
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Rabarbar oczyścić i pokroić na małe kawałki.

  2. Do rondla wlać wodę, wymieszać cukier z kisielem i zagotować ciągle mieszając, aby nie powstały grudki. Dodać pokrojony rabarbar i mieszając gotować na małym ogniu 3 min. Ostudzić.

  3. Na stolnice przesiać obie mąki, posiekać margarynę, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części.

  4. Na blaszkę 25x25 wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć 1 część ciasta, a następnie wyłożyć nadzienie rabarbarowe. Przykryć drugą częścią ciasta. Wierzch nakłuć widelcem.

  5. Piekarnik nagrzać do 180 st. i piec na termoobiegu 30 min. Po upieczeniu ciasto posypać cukrem pudrem.
    Życzę smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń