Do góry

Desery Przepis na:

Kruche zimowe ciasteczka

Kruche zimowe ciasteczka

Autor:

Przepisów i artykułów: 108 Ocena: 2690

Dodano:

Odsłon: 9839

Zimowe - z cynamonem i goździkami, nie są bardzo słodkie. Doskonałe dla dorosłych do piwa, lub do chrupania - dla każdego. :)

Składniki

  • Mąka pszenna, 35 dkg
  • cukier puder, 12 dkg
  • smalec, 10 dkg
  • margaryna, 15 dkg
  • jajko, 1 szt.
  • cynamon, 2 łyżeczki
  • goździki drobno potłuczone, 1/2 lyżeczki
  • cukier waniliowy, 1 szt.
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Kruche zimowe ciasteczka

Przygotowanie

  1. Cukry, tłuszcze i jajko utrzeć (najlepiej mikserem na najszybszych obrotach) na puszystą masę. Mąkę wymieszać z cynamonem i goździkami. Masę dodać do mąki i wysiekać kruche ciasto - w razie potrzeby dosypać maki. Ciasto chłodzić godzinę w lodówce.

  2. Zimne ciasto rozwałkowywać na grubość 2-3 mm, wycinać ciasteczka. Piec ok. 10 minut w 150 stopniach, termoobieg. Tyle mniej więcej piekły się drobne ciasteczka, większe, oczywiście, potrzebują nieco dłużej.

  3. Smacznego chrupania. :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

margo21 25 stycznia 2010 ojej juz zapomniałam jak sie robi takie ciasteczka idą do ulubionych

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mole3 24 stycznia 2010 Tak sobie dziś wspominaliśmy święta, patrząc na zimę i -15 stopni. :) A że jesteśmy ciepłolubni, to zamiast sanek - ciasteczka. :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 24 stycznia 2010 ależ tu jest świątecznie i pachnąco:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń