Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Orzechowo-owsiana kruszonka połączona z delikatnymi kwaśnymi owocami. Ja jestem zachwycona!
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 259
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 2824
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1838
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3549
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 28889
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 259
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 2824
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1838
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3549
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 28889
Składniki
PRZYGOTOWUJEMY SIĘ Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Małą, kwadratową lub prostokątną formę (około 25 x 17cm) wykładamy papierem do pieczenia. Orzechy siekamy.
ROBIMY KRUSZONKĘ Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier oraz płatki owsiane i wszystko razem mieszamy. Zimne masło kroimy w kostkę, dodajemy je do mieszanki suchych składników i zagniatamy przez chwilę, aby połączyć wszystko w jedną całość. Na koniec dodajemy posiekane orzechy, zagniatamy jeszcze przez chwilkę, aby rozłożyć je w cieście, a następnie rozcieramy całość w palcach na mniejsze kawałeczki, tak aby powstała kruszonka.
PICHCIMY PLACEK Na spód przygotowanej uprzednio formy rozrzucamy równomiernie 2/3 kruszonki i dociskamy, aby powstał zwarty spód. Na to wysypujemy bułkę tartą i wykładamy owoce (mrożonych owoców nie rozmrażamy wcześniej!). Dzięki temu zabiegowi sok, który niewątpliwie owoce puszczą nie przemoczy nam ciasta lecz zostanie wchłonięty przez bułkę tartą. Spód pozostanie kruchy i chrupiący. Całość posypujemy pozostałą częścią kruszonki i wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 40-45 minut. Kiedy kruszonka pięknie się zarumieni, a kuchnia wypełni maślano-orzechowym zapachem, wyciągamy ciacho i pozwalamy mu całkowicie wystygnąć w formie przez co najmniej godzinę.