Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na tę chwilę czekam nabuzowana i zniecierpliwiona każdego przedwiośnia. Wypatruję, wypytuję, marudzę, łażę i jęczę. I oto chwila nadeszła! Leży przede mną, a ja oczu nie mogę od niego oderwać. Taki długi, jędrny i nasycony czerwono-różowym kolorem... pierwszy rabarbar.
ROBIMY KRUCHE CIASTO
Prostokątną formę o wymiarach około 22 x 30cm wykładamy papierem do pieczenia.
Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz sól i starannie mieszamy. Dodajemy pokrojone na małe kawałki zimne masło i całość siekamy przez chwilę nożem, aby jeszcze bardziej rozdrobnić masło i połączyć je z mąką. Następnie dodajemy jajko, żółtka oraz zimne mleko i rozcieramy całość w palcach na mniejsze kawałeczki tak, aby powstała drobna, sypka kruszonka. Staramy się wykonać tę czynność jak najszybciej, by niepotrzebnie nie podgrzewać masła w dłoniach. Nie musimy być tu super-precyzyjni, ani nazbyt dokładni, wystarczy, że połączymy masło z mąką tak, aby utworzyły grudki. Im szybciej to zrobimy, tym ciasto będzie delikatniejsze i bardziej kruche. Jeśli postanowimy je wymęczyć i rozcierać w nieskończoność, nasz spód stanie się raczej zakalcowym gniotem.
Tak naprędce powstałą kruszonkę dzielimy na dwie części – większą, stanowiącą około 2/3 okruszków i mniejszą (1/3). Większą część kruszonki wsypujemy do przygotowanej formy i równo rozprowadzamy na całej powierzchni, a następnie starannie ugniatamy okruchy ciasta, aż powstanie zwarty spód. Pozostałą kruszonkę zagniatamy w zwartą kulę i zawijamy w folię spożywczą. Tak powstałe ciasta kruche wstawiamy do lodówki na czas przygotowywania pozostałych składników.
ROBIMY NADZIENIE
Rabarbar obieramy i kroimy w niewielkie, około 1-centymetrowe kawałki.
Do rondla wlewamy 500ml mleka, dodajemy cukier oraz masło i stawiamy na niewielki ogień. Pozostałe 150ml mleka mieszamy z proszkiem budyniowym tak, by nie było żadnych grudek. Gdy mleko w rondlu zacznie wrzeć, jednym ruchem wlewamy mieszankę mączną i jeszcze chwilę podgrzewamy, przez cały czas energicznie mieszając. Gdy oczom naszym ukaże się gęsty budyń, natychmiast ściągamy rondel z ognia.
PICHCIMY PLACEK
Formę ze schłodzonym, kruchym spodem wyjmujemy z lodówki. Rozrzucamy na nim cząstki rabarbaru, a następnie wykładamy gorący budyń, rozprowadzając dokładnie na całej powierzchni. Zostało nam już tylko otulić całość kruszonką. W tym celu pozostawioną w lodówce, mniejszą część ciasta na powrót rozkruszamy na mniejsze cząstki i rozsypujemy równomiernie na wierzchu ciasta.
Tak przygotowany placek wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 55 minut. W tym czasie kruszonka powinna pięknie się zarumienić, a wnętrze ciasta wydać zniewalający zapach. Upieczone ciasto zostawiamy na co najmniej godzinę do wystygnięcia w formie.
pyszne i proste ciasto kruche z rabarbarem
Odsłon: 345
Pyszny, łatwy i szybki do zrobienia deser lodowy „lodowa bomba” o smaku Tiram...
Odsłon: 4444
Pyszne, orzeźwiające domowe lody, które przygotujecie z 3 składników w 30 sek...
Odsłon: 100
Pyszny deser, kremowy deser. Bez jajek. Spróbujcie koniecznie!
Odsłon: 183
pyszne kotlety mogą być zrobione nie tylko z mięsa, wypróbowałam już wiele pr...
Odsłon: 158
Bardzo smaczny pasztet z łopatki wieprzowej.
Odsłon: 197
Drób jest jednym z najpopularniejszych mięs na naszych stołach. Warto więc cz...
Odsłon: 184
Pyszny, łatwy i szybki do zrobienia deser lodowy „lodowa bomba” o smaku Tiram...
Odsłon: 4444
Pyszne, orzeźwiające domowe lody, które przygotujecie z 3 składników w 30 sek...
Odsłon: 100
Pyszny deser, kremowy deser. Bez jajek. Spróbujcie koniecznie!
Odsłon: 183
pyszne kotlety mogą być zrobione nie tylko z mięsa, wypróbowałam już wiele pr...
Odsłon: 158
Bardzo smaczny pasztet z łopatki wieprzowej.
Odsłon: 197
Drób jest jednym z najpopularniejszych mięs na naszych stołach. Warto więc cz...
Odsłon: 184
Składniki
ROBIMY KRUCHE CIASTO Prostokątną formę o wymiarach około 22 x 30cm wykładamy papierem do pieczenia. Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz sól i starannie mieszamy. Dodajemy pokrojone na małe kawałki zimne masło i całość siekamy przez chwilę nożem, aby jeszcze bardziej rozdrobnić masło i połączyć je z mąką. Następnie dodajemy jajko, żółtka oraz zimne mleko i rozcieramy całość w palcach na mniejsze kawałeczki tak, aby powstała drobna, sypka kruszonka. Staramy się wykonać tę czynność jak najszybciej, by niepotrzebnie nie podgrzewać masła w dłoniach. Nie musimy być tu super-precyzyjni, ani nazbyt dokładni, wystarczy, że połączymy masło z mąką tak, aby utworzyły grudki. Im szybciej to zrobimy, tym ciasto będzie delikatniejsze i bardziej kruche. Jeśli postanowimy je wymęczyć i rozcierać w nieskończoność, nasz spód stanie się raczej zakalcowym gniotem.
Tak naprędce powstałą kruszonkę dzielimy na dwie części – większą, stanowiącą około 2/3 okruszków i mniejszą (1/3). Większą część kruszonki wsypujemy do przygotowanej formy i równo rozprowadzamy na całej powierzchni, a następnie starannie ugniatamy okruchy ciasta, aż powstanie zwarty spód. Pozostałą kruszonkę zagniatamy w zwartą kulę i zawijamy w folię spożywczą. Tak powstałe ciasta kruche wstawiamy do lodówki na czas przygotowywania pozostałych składników.
ROBIMY NADZIENIE Rabarbar obieramy i kroimy w niewielkie, około 1-centymetrowe kawałki.
Do rondla wlewamy 500ml mleka, dodajemy cukier oraz masło i stawiamy na niewielki ogień. Pozostałe 150ml mleka mieszamy z proszkiem budyniowym tak, by nie było żadnych grudek. Gdy mleko w rondlu zacznie wrzeć, jednym ruchem wlewamy mieszankę mączną i jeszcze chwilę podgrzewamy, przez cały czas energicznie mieszając. Gdy oczom naszym ukaże się gęsty budyń, natychmiast ściągamy rondel z ognia.
PICHCIMY PLACEK Formę ze schłodzonym, kruchym spodem wyjmujemy z lodówki. Rozrzucamy na nim cząstki rabarbaru, a następnie wykładamy gorący budyń, rozprowadzając dokładnie na całej powierzchni. Zostało nam już tylko otulić całość kruszonką. W tym celu pozostawioną w lodówce, mniejszą część ciasta na powrót rozkruszamy na mniejsze cząstki i rozsypujemy równomiernie na wierzchu ciasta.
Tak przygotowany placek wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 55 minut. W tym czasie kruszonka powinna pięknie się zarumienić, a wnętrze ciasta wydać zniewalający zapach. Upieczone ciasto zostawiamy na co najmniej godzinę do wystygnięcia w formie.
Przepisy Desery
Desery
Sułtańskie roladki - przepis na turecki, budyniowy deser bez pieczenia
Desery
JOGUTOWIEC Z MUSEM TRUSKAWKOWYM
Desery
Ciasto Letnia Fantazja
Desery
Owocowy deser lodowy gotowy w 30 sekund
Sułtańskie roladki - przepis na turecki, budyniowy deser bez pieczenia
Pyszny deser, kremowy deser. Bez jajek. Spróbujcie koniecznie!
Odsłon: 183
JOGUTOWIEC Z MUSEM TRUSKAWKOWYM
Ciasto bez pieczenia - jogurtowiec na zimno z musem truskawkowym. Przygotowan...
Odsłon: 211