Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Ciasta
  • Kruchy tort kawowy z maślanym kremem
  • Ciasta
  • Przepis na

Kruchy tort kawowy z maślanym kremem

25.12.2015 Odsłon: 1175
5.0 (4 oceny)
Czas przygotowania
> 60 min
>60 min
Liczba porcji
> 6 osób
>6 os.
annapiedziak
annapiedziak

Nie cierpię świąt. Nie cierpiałam ich odkąd sięgam pamięcią. Podczas gdy wszystkie dzieci śmigały radośnie w świątecznym zgiełku, ja z ponurą miną snułam się z kąta w kąt i nadzieją na rychłe zakończenie tych trzydniowych męczarni. Postawa ta została mi, niestety, do dziś. W wigilię staram się brać wszelkie możliwe nadgodziny w pracy, a kolejne dwa dni świąteczne traktuję jak zło konieczne, które należy z jak najmniejszym uszczerbkiem na zdrowiu psychicznym, po prostu przeczekać. Z reguły usilnie poszukuję najróżniejszych pretekstów, aby choć przez chwilą wyłączyć się z tego radosnego świergolenia i pobyć sama. Jest jednak coś, za co święta doceniam... Wprost uwielbiam świąteczne wypieki! Zazwyczaj są ciężkie, bakaliowe, czekoladowe i niezwykle aromatyczne. Zbieram tradycyjne przepisy na słodkości świąteczne z różnych części świata i piekę je przez cały rok, bo kto powiedział, że pierniczków nie można zeżreć w sierpniu?! W tym roku, przed bijącą po oczach, kiczowatą choiną, ciotką zostawiającą ślady różowej szminki na różnych częściach twarzy oraz martwymi rybami na półmiskach, schowałam się w kuchni i upichciłam ciężki, zimowy tort.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Zapraszam na mojego bloga!

Przepis w Waszym wykonaniu (3)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Ola1984
Ola1984
Przetwory

Konfitura z fig (dżem z fig)

Przetwory Konfitura z fig (dżem z fig)

Prawdziwy rarytas :) Konfitura z fig to mega pyszny dodatek do rogali, chałek...

  • Żydowska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Ser
  • Orzechy
  • Dżemy

Odsłon: 8503

> 60 min >60 min
12
Murena
Murena
Ciasta

Ciasto z rabarbarem na kefirze

Ciasta Ciasto z rabarbarem na kefirze

Ciasto jest bardzo puszyste i wilgotne i nie dość, że szybko się robi to i sz...

  • Warzywa
  • Owoce
  • Truskawki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Kefir
  • Ciasta

Odsłon: 14103

do 60 min 60 min
28
Mioo
Mioo
Śniadania

Placki z twarogiem i jabłkami bez cukru

Śniadania Placki z twarogiem i jabłkami bez cukru

Przepis na lekkie placuszki z twarogiem i jabłkami bez cukru.

  • Tłusty czwartek
  • Do pracy
  • Bez laktozy
  • Bez cukru
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Placki
  • Jajka
  • Dla zdrowia

Odsłon: 1022

do 15 min 15 min
3
wałek
wałek
Ciasta

Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką

Ciasta Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką

Bardzo proste ciasto z owocami. Wystarczy wrzucić do miski wszystkie składnik...

  • Impreza
  • Polska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jogurt
  • Ciasta

Odsłon: 1114

do 30 min 30 min
5
UwagaBabciaEwa
UwagaBabciaEwa
Ciasta

Ciasto truskawkowe z kremem i galaretką – coś pysznego musisz je zrobić

Ciasta Ciasto truskawkowe z kremem i galaretką – coś pysznego musisz je zrobić

Witam serdecznie i zapraszam na ciasto truskawkowe z kremem budyniowym i gala...

  • Bez cukru
  • Owoce
  • Truskawki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 60998

> 60 min >60 min
116
marianna1289
marianna1289
Przekąski

Czerwona pasta do pieczywa

Przekąski Czerwona pasta do pieczywa

Pyszna i aromatyczna pasta

  • Do pracy
  • Warzywa
  • Papryka
  • Ser
  • Przyprawy

Odsłon: 828

do 15 min 15 min
6
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

Ola1984
Ola1984
Przetwory

Konfitura z fig (dżem z fig)

Przetwory Konfitura z fig (dżem z fig)

Prawdziwy rarytas :) Konfitura z fig to mega pyszny dodatek do rogali, chałek...

  • Żydowska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Ser
  • Orzechy
  • Dżemy

Odsłon: 8503

> 60 min >60 min
12
Murena
Murena
Ciasta

Ciasto z rabarbarem na kefirze

Ciasta Ciasto z rabarbarem na kefirze

Ciasto jest bardzo puszyste i wilgotne i nie dość, że szybko się robi to i sz...

  • Warzywa
  • Owoce
  • Truskawki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Kefir
  • Ciasta

Odsłon: 14103

do 60 min 60 min
28
Mioo
Mioo
Śniadania

Placki z twarogiem i jabłkami bez cukru

Śniadania Placki z twarogiem i jabłkami bez cukru

Przepis na lekkie placuszki z twarogiem i jabłkami bez cukru.

  • Tłusty czwartek
  • Do pracy
  • Bez laktozy
  • Bez cukru
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Placki
  • Jajka
  • Dla zdrowia

Odsłon: 1022

do 15 min 15 min
3
wałek
wałek
Ciasta

Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką

Ciasta Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką

Bardzo proste ciasto z owocami. Wystarczy wrzucić do miski wszystkie składnik...

  • Impreza
  • Polska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jogurt
  • Ciasta

Odsłon: 1114

do 30 min 30 min
5
UwagaBabciaEwa
UwagaBabciaEwa
Ciasta

Ciasto truskawkowe z kremem i galaretką – coś pysznego musisz je zrobić

Ciasta Ciasto truskawkowe z kremem i galaretką – coś pysznego musisz je zrobić

Witam serdecznie i zapraszam na ciasto truskawkowe z kremem budyniowym i gala...

  • Bez cukru
  • Owoce
  • Truskawki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 60998

> 60 min >60 min
116
marianna1289
marianna1289
Przekąski

Czerwona pasta do pieczywa

Przekąski Czerwona pasta do pieczywa

Pyszna i aromatyczna pasta

  • Do pracy
  • Warzywa
  • Papryka
  • Ser
  • Przyprawy

Odsłon: 828

do 15 min 15 min
6
Smaker
REKLAMA
Smaker
Ciasta
Smaker
Kruchy tort kawowy z maślanym kremem
Autor:
annapiedziak
> 60 min
> 6 osób

Składniki

  • kruche placki:
  • 500g mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie (16g) cukru wanilinowego
  • 200g masła
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • kawowa masa:
  • 500g masła
  • 5 jajek
  • 1 i ½ szklanki cukru
  • 3 łyżeczki zmielonej kawy
  • dodatkowo:
  • 100g gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
1

PICHCIMY KRUCHE PLACKI Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Przygotowujemy tortownicę z odpinaną obręczą o średnicy 22 lub 24cm. Mąkę mieszamy z cukrem oraz cukrem wanilinowym, a następnie wysypujemy na stolnicę lub blat kuchenny. Zimne masło najpierw kroimy w niewielką kostkę, po czym dodajemy do mąki i siekamy razem wszystko do momentu powstania swoistej kruszonki. Jako ostatnią dodajemy schłodzoną śmietanę i zagniatamy całość na jednolite, zwarte ciasto. Formujemy z niego kulę, a następnie dzielimy ją na trzy lub cztery równe części, w zależności od tego, ile blatów ciasta chcemy otrzymać. Ja preferuję cztery cieńsze blaty. Jedną część zostawiamy sobie na wierzchu, a resztę zawijamy w folię spożywczą (każdy kawałek ciasta oddzielnie) i wkładamy do lodówki, aby nie ogrzewały się i nie obsychały podczas pracy nad pierwszym plackiem. Odpinamy obręcz z tortownicy i układamy na blacie tylko jej płaski spód. Pierwszą część ciasta rozwałkowujemy bezpośrednio na spodzie tortownicy, a cały nadmiar wystający po bokach starannie odcinamy. Gdy uznamy, że placek jest równy i gotowy do pieczenia, zapinamy obręcz i wstawiamy go do nagrzanego piekarnika na około 15-20 minut. Powinien się pięknie zarumienić na brzegach i wydać z siebie maślano-waniliowy zapach. Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika, natychmiast odpinamy obręcz i ostrożnie, aby się nie poparzyć i nie połamać delikatnego placka, zdejmujemy go przy pomocy noża na kratkę. Zostawiamy do całkowitego ostudzenia. Dokładnie ten sam proces musimy powtórzyć jeszcze trzy razy, z pozostałymi kawałkami ciasta. Jeśli używacie tylko jednej tortownicy do pieczenia wszystkich placków, pamiętajcie o tym, aby za każdym razem ostudzić jej dno przed rozwałkowaniem na niej kolejnej porcji ciasta. Jeśli spróbujecie przyspieszyć przygotowania i zaczniecie wałkować kruche ciasto na ciepłej blaszce, masło natychmiast zacznie się rozpuszczać, a ciasto okrutnie kleić do wałka i rozwarstwiać. (Ja używałam dwóch tortownic, więc gdy jeden placek się piekł, ja w spokoju mogłam przygotowywać następny i wsadzać je do pieca jeden po drugim).

2

PRZYGOTOWUJEMY KAWOWĄ ESENCJĘ Gdy ciacha odpoczywają i stygną, my zabieramy się za przerabianie kawy na esencję, która potrzebna nam będzie do aromatyzowania kremu oraz nasączenia placków. Do kubka wsypujemy zmieloną (najlepiej na świeżo) kawę i zalewamy ją niewielką ilością wrzątku, tylko na tyle, aby mogła się zaparzyć i aby uzyskać 4-5 łyżeczek naparu. Odstawiamy na około 10 minut, a następnie delikatnie przelewamy do osobnego kubka kilka łyżeczek płynu, starając się nie nabierać fusów. To będzie napar, który dodamy do kremu. Pozostałe w kubku fusy na powrót zalewamy wrzątkiem, lecz tym razem większą jego ilością – mniej więcej do ¾ wysokości kubka, mieszamy i całość wylewamy do niewielkiego rondelka. Teraz podgrzewamy kawę na niewielkim ogniu, aż do wrzenia, a następnie gotujemy przez 2-3 minuty. Po tym czasie zestawiamy rondelek z ognia i odstawiamy do całkowitego ostudzenia. To będzie napar, którym smarować będziemy kruche placki.

3

UKRĘCAMY KAWOWĄ MASĘ Miękkie masło ucieramy cierpliwie na jasną i puszystą masę. Odstawiamy na czas bicia masy jajecznej. Zaczynamy od przygotowania kąpieli wodnej. Dopasowujemy do siebie dwa garnki – większy i mniejszy tak, aby jeden można było stabilnie ustawić na drugim. Do większego garnka nalewamy niewielką ilość wody i doprowadzamy do wrzenia. Do drugiego garnka wbijamy jajka i wsypujemy cukier, a następnie ustawiamy go na garnku z gotującą się wodą. Dno garnka nie może jednak dotykać powierzchni wody. Cały sens kąpieli wodnej tkwi w tym, że jedynie gorąca para wodna ogrzewa zawartość ustawionego nad nią naczynia. Gdy już upewnimy się, że konstrukcja jest stabilna, a dno niezamoczone, zaczynamy podgrzewać jajka, cały czas mieszając energicznie trzepaczką lub rózgą kuchenną. Ucieramy tak przez kilkanaście minut do całkowitego rozpuszczenia cukru, spienienia i zgęstnienia jajek. Kiedy tak się stanie, zdejmujemy garnek z kąpieli wodnej i studzimy masę jajeczną do temperatury pokojowej, cały czas mieszając trzepaczką (powinno to zająć ok 15-20 minut). Po tym czasie bicepsy i nadgarstki powinny być zwiotczałe niczym żelki w kształcie dżdżownic, a na skroni powinna pojawić się niebezpiecznie pulsująca przekrwiona żyłka. Nie zważając na upocone czoło (paniom z grzywką proponuję upięcie włosów do góry) zabieramy się za ostatni etap przygotowywania kawowej masy. Do utartego na puch masła dodajemy stopniowo i powoli po jednej łyżce masy jajecznej, cały czas miksując na niskich obrotach miksera. Tego etapu absolutnie przyspieszyć nie wolno, gdyż masę bardzo łatwo można zwarzyć, dodając zbyt szybko i zbyt dużą ilość jajek do tłuszczu, a wówczas będzie nie do odratowania. Uzbrajamy się zatem w cierpliwość i przez około 10-15 minut ucieramy gęstniejący krem, aż do wyczerpania całej masy jajecznej. Na sam koniec dodajemy 3-5 łyżeczek przygotowanej wcześniej kawowej esencji i rozmiksowujemy jeszcze chwilę, aby dokładnie zaromatyzować masę.

4

SKŁADAMY WSZYSTKO DO KUPY Gdy wszystkie elementy są już przygotowane, wchodzimy w fazę najprzyjemniejszą – składanie tortu. Na paterę wykładamy pierwszy kruchy placek i nasączamy go kawową esencją (najwygodniej za pomocą pędzelka, gdyż wtedy płyn rozsmarowuje się równo i łatwiej kontrolować jego ilość), na to wykładamy mniej więcej ¼ kawowej masy, rozsmarowujemy równo na całej powierzchni i przykrywamy następnym plackiem... i tak do wyczerpania placków. Wierzch i boki tortu również otulamy masą. Tort jest właściwie gotowy, lecz jeśli zostało nam choć trochę siły i entuzjazmu, możemy go jeszcze dopicować.

5

DOPIESZCZAMY I OZDABIAMY TORT Jeśli macie zamiar ozdobić wierzch tortu w taki sposób, jak ja, musicie pamiętać, by odłożyć sobie mniej więcej ½ szklanki masy kawowej. Pół tabliczki (50g) czekolady łamiemy na kostki i wrzucamy do miski. W rondelku zagotowujemy wodę i kładziemy na niego miskę z czekoladą, uważając przy tym, aby dno miski nie miało styczności z wrzątkiem. Kontrolujemy czekoladę w trakcie roztapiania, a gdy widzimy, że zaczyna robić się płynna, mieszamy. Gdy cała czekolada ma już konsystencję śmietany, ściągamy miskę znad pary wodnej i łączymy z odłożoną masą. Całość uzyska czekoladowy kolor, który będzie ładnie kontrastował z beżową masą kawową. Teraz wystarczy ozdobić wierzch tortu podle własnej fantazji lub przełożyć krem do rękawa cukierniczego i wyciskać ozdobne ślimaki. Ja postanowiłam posmarować tylko połowę tortu czekoladowym kremem w ten sposób, aby obie masy kontrastowały ze sobą i tylko w niektórych partiach delikatnie się przenikały. Pozostałe pół tabliczki gorzkiej czekolady również roztapiamy w kąpieli wodnej, dokładnie w ten sam sposób, co uprzednio i za pomocą łyżeczki robimy nią kleksy na całej powierzchni tortu.

6

CZEKAMY Tak przygotowany tort dumnie wkładamy do lodówki na co najmniej 24 godziny. (Nie pomyliłam cyferek na klawiaturze, ciacho ma się chłodzić CO NAJMNIEJ dobę, inaczej kruche blaty nie połączą się dostatecznie dobrze z masą i przy krojeniu z pewnością się rozwarstwią). Tort może być przechowywany w lodówce nawet do 5 dni i, proszę mi wierzyć, nie traci nic a nic na smaku. Najlepszy jest po trzeciej dobie chłodzenia.

7

8

9

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki