Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
schneeballen rodzaj ciastek pochodzących z Niemiec znany co najmniej od 300 lat. Trochę roboty z nimi jest ja pod koniec miałam dość już, ale raz do roku warto się pomęczyć bo ładnie wyglądają i są całkiem smaczne.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117711
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8217
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3058
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1911
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1442
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117711
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8217
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3058
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1911
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1442
Składniki
Do miski wsypujemy mąkę, cukier, jajka, masło, śmietanę, sól i spirytus; zagniatamy ciasto. Odstawiamy na 20 min. Po tym czasie ciasto dzielimy na 15 kawałków.
Każdy kawałek cienko rozwałkowujemy ma mniej więcej okrągły placek.
Każdy placek nacinamy nożem lub radełkiem na paski o szerokości ok 1cm, jednocześnie zostawiając niedocięty 1-1,5cm od brzegu. W wysokim rondlu rozgrzewamy tłuszcz na którym będziemy smażyć nasze kule. Trzonkiem drewnianej łyżki przeciągamy na przemian co drugi pasek.
Przenosimy po jednej kuli na łyżkę cedzakową bądź metalowe małe sitko,
zanurzamy w gorącym tłuszczu i smażymy, kiedy ciasto w miarę nabierze kształtu możemy sitko wyjąć. jeśli byśmy wrzucili je od razu na tłuszcz nie zrobią nam się ładne kule. Kule wyjmujemy na papierowy ręcznik, posypujemy cukrem pudrem.