Do góry

Desery Przepis na:

kule śniegowe, schneeballen …

Przepis dnia 2016-02-04
kule śniegowe, schneeballen …

Autor:

Przepisów i artykułów: 565 Ocena: 20873

Dodano:

Odsłon: 11705

schneeballen rodzaj ciastek pochodzących z Niemiec znany co najmniej od 300 lat. Trochę roboty z nimi jest ja pod koniec miałam dość już, ale raz do roku warto się pomęczyć bo ładnie wyglądają i są całkiem smaczne.

Składniki

  • 375g mąki
  • 50g cukru
  • 50g masła
  • 3 jaja
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • nakrętka spirytusu :)
  • szczypta soli
  • Cukier puder do posypania
5-6 os. 30 min średnie tanie
Reklama
Reklama
kule śniegowe, schneeballen …

Przygotowanie

  1. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, jajka, masło, śmietanę, sól i spirytus; zagniatamy ciasto. Odstawiamy na 20 min. Po tym czasie ciasto dzielimy na 15 kawałków.

  2. Każdy kawałek cienko rozwałkowujemy ma mniej więcej okrągły placek.

  3. Każdy placek nacinamy nożem lub radełkiem na paski o szerokości ok 1cm, jednocześnie zostawiając niedocięty 1-1,5cm od brzegu. W wysokim rondlu rozgrzewamy tłuszcz na którym będziemy smażyć nasze kule.
    Trzonkiem drewnianej łyżki przeciągamy na przemian co drugi pasek.

  4. Przenosimy po jednej kuli na łyżkę cedzakową bądź metalowe małe sitko,

  5. zanurzamy w gorącym tłuszczu i smażymy, kiedy ciasto w miarę nabierze kształtu możemy sitko wyjąć. jeśli byśmy wrzucili je od razu na tłuszcz nie zrobią nam się ładne kule.

    Kule wyjmujemy na papierowy ręcznik, posypujemy cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń