Do góry

Desery Przepis na:

kule twarogowe z cynamonowym lukrem

Przepis dnia 2015-02-05
kule twarogowe z cynamonowym lukrem

Autor:

Przepisów i artykułów: 143 Ocena: 8452

Dodano:

Odsłon: 16362

Smakują podobnie jak klasyczne oponki serowe, jednak są delikatniejsze w strukturze. Jeśli ktoś nie przepada za cynamonem, może go pominąć i do cukru pudru dodać sok z cytryny. Porcja na duży talerz kuleczek.

Składniki

  • 250 gramów twarogu półtłustego (najzwyklejszego w kostce)
  • 1 jajo, 2 płaskie łyżki cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka spirytusu
  • 5 - 6 kopiastych łyżek mąki pszennej (użyłam tortowej), szczypta soli
  • lukier: 3/4 szklanki cukru pudru, 2 łyżki ciepłej wody
  • cynamon wg uznania
  • lub 3/4 szklanki cukru pudru, 1 łyżka wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • dodatkowo: około 0,4 litra oleju do smażenia (użyłam rzepakowego)
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Twaróg gnieciemy porządnie widelcem, następnie wysypujemy go na blat, dodajemy jajo, sól, spirytus, cukier, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i zagniatamy dość lepkie ciasto.

    Z masy odrywamy niewielkie kawałki i na mocno omączonym blacie wałkujemy (ja rozgniatałam dłonią) placuszki o grubości około 1,5 cm. Standardowym kieliszkiem do wódki wykrawamy kółeczka.

  2. Wrzucamy je na rozgrzany olej i smażymy na złoto z obu stron, na niewielkim ogniu bez przykrycia. Kuleczki mają swobodnie pływać w tłuszczu.

    UWAGA: Kuleczki smażyłam w głębokiej patelni i oleju zużyłam naprawdę niewiele.

  3. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

    Przygotowujemy lukier mieszając cukier, wodę i cynamon, zamaczamy pączusie i odkładamy do stężenia lukru.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (16)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

irma 08 lutego 2015 Na Tłusty Czwartek jak w sam raz. Uwielbiam cynamon, ale równie pyszny jest lukier z soku z pmarańczy, którym polałam kiedyś piernik.Pozdrawiam :) Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

figg 03 lutego 2015 Ja podobnie robię oponki. W tym roku zrobię pączusie ale bez cynamonu w domu grasują marudy:-)) Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

renka 03 lutego 2015 Moim głodomorom i mi z pewnością będą smakować,wyglądają "przesmacznie" :))) Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń