Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kulebiak. Tradycyjny kresowy przysmak"
Przepis dnia
Poleam. Domowe słodkości najlepsze.
Odsłon: 470
Fuczki to smażone placki z kiszonej kapusty , wywodzące się z kuchni Bieszcza...
Odsłon: 257
Przepis dnia
Poleam. Domowe słodkości najlepsze.
Odsłon: 470
Fuczki to smażone placki z kiszonej kapusty , wywodzące się z kuchni Bieszcza...
Odsłon: 257
Składniki
Ciasto: pokruszone drożdże zalej ciepłym mlekiem z cukrem. Gdy zaczną „pracować”, dodaj resztę składników i wyrób. Nakryj, zostaw w cieple, by rosło. Grzyby zalej wodą, namocz przez noc i ugotuj je w tej samej wodzie, osącz, posiekaj. Odciśniętą, pokrojoną kapustę przesmaż na oleju, dodaj grzyby i cebulę. Dopraw, dodaj posiekane jajka na twardo.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt (skrawki zostaw), nakłuj. Umieść na nim farsz i zawiń brzegi. Uformuj podłużny kształt. Wierzch udekoruj niewykorzystanym ciastem, posmaruj rozmąconym jajkiem. Piecz w 180°C ok. 45 minut.Źródło: Świat kobiety