Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kulebiak z kapustą"
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 583
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 134
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 141
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 103
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22725
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 583
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 134
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 141
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 103
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22725
Składniki
Zagnieć ciasto z mąki, 2 jajek, 2 łyżek rozpuszczonego masła i połowy łyżeczki soli. Uformuj kulę, posmaruj ją olejem, odstaw na ok. 30 minut do lodówki.
Z kapusty usuń wierzchnie liście, wykrój głąb, cienko poszatkuj. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć cebulę z czosnkiem, smaż na rumiano. Dodaj kapustę. Wsyp po szczypcie soli, pieprzu i cukru. Smaż kilka minut, mieszając. Kiedy kapusta zacznie się rumienić, wlej łyżkę octu. Zamieszaj, odparuj. Duś, aż kapusta zmięknie.
Dodaj żurawinę, wymieszaj, dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na płat, na połowie rozłóż farsz. Przykryj resztą ciasta, zlep brzegi. Wierzch kulebiaka posmaruj białkiem, posyp sezamem i kminkiem. Ułóż na blasze. Piecz 30 min w 200 st.
czas ok. 70 min; porcja – 240 kcal, cena 1,50 złŹródło: Świat kobiety