Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kulebiak z kapustą"
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13149
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1490
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 14459
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5975
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13149
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1490
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 14459
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5975
Składniki
Zagnieć ciasto z mąki, 2 jajek, 2 łyżek rozpuszczonego masła i połowy łyżeczki soli. Uformuj kulę, posmaruj ją olejem, odstaw na ok. 30 minut do lodówki.
Z kapusty usuń wierzchnie liście, wykrój głąb, cienko poszatkuj. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć cebulę z czosnkiem, smaż na rumiano. Dodaj kapustę. Wsyp po szczypcie soli, pieprzu i cukru. Smaż kilka minut, mieszając. Kiedy kapusta zacznie się rumienić, wlej łyżkę octu. Zamieszaj, odparuj. Duś, aż kapusta zmięknie.
Dodaj żurawinę, wymieszaj, dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na płat, na połowie rozłóż farsz. Przykryj resztą ciasta, zlep brzegi. Wierzch kulebiaka posmaruj białkiem, posyp sezamem i kminkiem. Ułóż na blasze. Piecz 30 min w 200 st.
czas ok. 70 min; porcja – 240 kcal, cena 1,50 złŹródło: Świat kobiety