Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kulebiak z kapustą i grzybami"
Jeżeli macie ochotę zafundować sobie zdrowy obiad z eksperymentalnym twistem,...
Odsłon: 135
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 79
Jeżeli macie ochotę zafundować sobie zdrowy obiad z eksperymentalnym twistem,...
Odsłon: 135
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 79
Składniki
170 min • Porcja 160 kcal • Koszt porcji ok. 1,50 zł • Przepis na 8-10 porcji.
Drożdże mieszam z łyżką mleka i łyżeczką cukru. Odstawiam na 5 min. Do mąki dodaję żółtka, margarynę, sól, gałkę, resztę mleka oraz wyrośnięte drożdże. Wyrabiam gładkie ciasto.
Przykrywam ściereczką, odstawiam na godzinę w ciepłe miejsce. Kapustę płuczę, odciskam, siekam. Zalewam wodą tak, by ją przykryła. Gotuję około 80 minut.
Namoczone grzyby gotuję ok. 5 min. Odcedzam, kroję. Cebulę siekam, szklę na oleju. Dodaję kapustę i grzyby, duszę ok. 8 min. Doprawiam. Dodaję całe jajko i żółtko. Ciasto rozciągam na prostokąt, na środku kładę farsz. Brzegi składam do środka i zlepiam.
Wkładam do natłusz czonej keksówki. Wierzch smaruję białkiem i posypuję kminkiem. Piekę 35-40 min w 160°C.
<strong>Magdalena Tabaczyk z Barwina</strong>Źródło: Kobieta i życie