Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kurczaczki i zajączki z jajek"
Przepis dnia
Rozpływająca się w ustach ryba z wyrazistym dodatkiem pesto z czosnkiem.
Odsłon: 204
Risotto ze szparagami i łososiem
Odsłon: 81
Przepis dnia
Rozpływająca się w ustach ryba z wyrazistym dodatkiem pesto z czosnkiem.
Odsłon: 204
Risotto ze szparagami i łososiem
Odsłon: 81
Składniki
Zajączki: jajka ugotuj na twardo. Ostudź, obierz. Białko jednego jajka pokrój, tworząc „uszka”. Pozostałe pięć jajek natnij, w otworkach umieść uszka. Oczka zrób z ziela angielskiego, nosek z połówki grochu a wąsiki ze szczypiorku, robiąc najpierw małą dziurkę wykałaczką.
Kurczaczki: jajka ugotuj na twardo. Obierz, przekrój na pół, wyjmij żółtka. Białka lekko zetnij od spodu, by kurczaczki stabilnie stały. Wstaw na godzinę do ciepłej wody z dodatkiem żółtego barwnika.
Żółtka i ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Dodaj majonez, wymieszaj, przypraw. Białka osusz. Z masy żółtkowej na białkach uformuj kurczaczki. Z ziela angielskiego zrób oczka, z papryki dzióbek. Zajączki i kurczaczki podawaj na sałacie.
Czas przygotowania: 25 min. Ilość porcji: 10. Cena za porcję: 1,20 zł.
<strong>Przepis przysłała Alina Waliczek z Dzimierza</strong>Źródło: Chwila dla Ciebie