Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kutia z bakaliami"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 255
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 186
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 255
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 186
Składniki
Przebrane, umyte ziarenka pszenicy zalej przegotowaną wodą i odstaw na noc. Następnego dnia ugotuj w tej samej wodzie. Odcedź, ostudź. Pszenicę włóż do lnianego woreczka i uderzaj drewnianą łyżką, aż odejdą łuski. Przebierz, oddzielając czyste ziarna.
Mak zalej wrzątkiem. Gdy napęcznieje, odcedź i dwukrotnie zmiel w maszynce. Rodzynki namocz, odsącz. Posiekaj figi, daktyle i suszone morele. Miód wymieszaj z suszonymi owocami, orzechami oraz makiem.
Połącz z pszenicą, dopraw odrobiną soku z cytryny. Odstaw. Przed podaniem kutię udekoruj kandyzowanymi wisienkami. Możesz przybrać ją też połówkami orzechów.Źródło: Na żywo