Do góry

Desery Przepis na:

Kwiatki z masy elastycznej

Kwiatki z masy elastycznej

Autor:

Przepisów i artykułów: 2250 Ocena: 19075

Dodano:

Odsłon: 4

Sprawdzony przepis na "Kwiatki z masy elastycznej"

Składniki

  • 2 dag żelatyny
  • 60 dag cukru pudru
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kwiatki z masy elastycznej

Przygotowanie

  1. Z żelatyny przygotuj skoncentrowany roztwór: żelatynę namocz w 1/3 szklanki wody. Lekko podgrzej, rozpuść (uważaj, by się nie spaliła). Przestudź. Miksuj na wolnych obrotach, wsypując cukier puder. Zmiksuj na elastyczną masę (powinna przypominać plastelinę – jeśli nie masz miksera, rękami wyrabiaj masę około 10 minut).

  2. Masa szybko schnie i twardnieje, dlatego owiń ją w folię spożywczą i odrywaj po kawałku.

  3. Z małej ilości masy uformuj stożek, potem nadając mu kształt gruszki. Nadziej na patyczek od szaszłyków. Z masy kolejno lep niewielkie placuszki, lekko zwilżając je wodą. Przyklejaj je do gruszki, formując płatki.

    Źródło: Chwila dla Ciebie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń