Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
ekskluzywne ciasto - jak wygląda, tak smakuje :) a skład masy zaskoczy wszystkich gości!
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9592
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1106
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4441
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 209
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20893
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9592
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1106
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4441
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 209
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20893
Składniki
1. białka ubić na sztywno, dodając cukier i po jednym żółtku 2. mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i nadal ubijając (przy mniejszych obrotach miksera) dodać do masy jajecznej 3. wlać olej i wodę i delikatnie przemieszać 4. dużą blachę na ciasto natłuścić i posypać bułka tartą (lub wyłożyć papierem do pieczenia) 5. przelać ciasto i piec ok 30 min w temp. 180 st
1. bułki zalać dwoma szklankami mleka i odstawić, żeby zmiękły, a potem rozdrobnić widelcem 2. szklankę mleka zgotować z cukrem, dodać rozdrobnione bułki oraz wiórki kokosowe 3. cały czas mieszając gotować ok. 5 minut na wolnym ogniu i odstawić do całkowitego wystygnięcia 4. masło utrzeć na puszystą masę i dodawać po łyżce masy kokosowej oraz cukier waniliowy
1. wystudzony biszkopt przekroić na 2 blaty 2. pierwszy posmarować jednym słoiczkiem dżemu i na to wyłożyć połowę masy 3. położyć drugi blat biszkoptu i wyłożyć drugi słoiczek dżemu oraz resztę masy
1. masło roztopić na patelni, dodać wiórki kokosowe oraz cukier 2. całość zarumienić cały czas mieszając na wolnym ogniu 3. gotową posypkę wysypać na ciasto delikatnie uklepując łyżką