Do góry

Desery Przepis na:

Łaciate muffinki

Łaciate muffinki

Autor:

Przepisów i artykułów: 343 Ocena: 4127

Dodano:

Odsłon: 178

Można by je też nazwać mini serniczkami. Są bardzo smaczne. Na dodatek, jak to zwykle z babeczkami bywa, przygotowanie i pieczenie nie zabiera dużo czasu. Z podanych proporcji wychodzi dwanaście muffinek.

Składniki

  • Ciasto:
  • 11/2 szkl mąki pszennej (szklanka = 250 ml)
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka wiejskie (temperatura pokojowa)
  • 1/2 szk. cukru trzcinowego
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 łyżka kakao
  • Masa serowa:
  • 250 g twarogu półtłustego (temperatura pokojowa)
  • 1 jajko wiejskie (temperatura pokojowa)
  • 1/4 szkl. białego cukru + 1 cukier waniliowy
  • 11/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Dodatkowo:
  • 100 g suszonych śliwek
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Foremkę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami.
    Twaróg rozdrobnić, a następnie zbendować. Do tak przygotowanego twarogu dodać pozostałe składniki i utrzeć na jednolitą masę.
    W oddzielnym naczyniu utrzeć masło z kakao, cukrem, cukrem waniliowym oraz jajkami. Gdy masa będzie jednolita dodawać porcjami przesianą mąkę i proszek do pieczenia.
    Tak przygotowane ciasto nakładać po łyżce do foremek. Druga łyżka to masa serowa. Ciasto i masa serowa powinny być nałożone do 2/3 objętości foremek. Na wierch powciskać pokrojone suszone śliwki.
    Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C 25 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy się upiekły.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń