Do góry

Desery Przepis na:

Łaciaty sernik na zimno z galaretkową różą

Łaciaty sernik na zimno z galaretkową różą

Autor:

Przepisów i artykułów: 619 Ocena: 9088

Dodano:

Odsłon: 2391

Sernik na zimno z ciasteczkowym spodem. Sernik dwukolorowy, biały i jagodowy. Sernik udekorowany galaretkową różą, malinami i borówką. Taki sernik może zastąpić tort na imprezie.

Składniki

  • SPÓD CIASTECZKOWY:
  • -200 g. OREO -50 g. rurek waflowych z kremem
  • -70 g. masła -100 g. gorzkiej czekolady
  • MASA SEROWA:
  • -330 ml.śmietanki 30 % -130 g. cukru pudru -1 kg. sera twarogowego z wiaderka
  • -500 g. serka mascarpone -400 g. jogurtu greckiego
  • -50 g. żelatyny -1 szklanka wody -200 g. musu z jagód
  • RÓŻA GALARETKOWA: -1 l. wody
  • -3 galaretki truskawkowe -foremka silikonowa Róża
  • DEKORACJE:
  • -125 g. malin -250 g. borówki amerykańskiej -mięta
> 6 os. > 60 min trudne przystępne
Reklama
Reklama
Łaciaty sernik na zimno z galaretkową różą

Przygotowanie

  1. Tortownicę 27 cm. zafoliować, włożyć podkładkę do tortów i zabezpieczyć wyżej boki.
    spód-Ciastka z rurkami rozdrobnić blenderem na żwirek. Masło rozpuścić z czekoladą, wlać do ciasteczek i wymieszać. Zaraz wsypać na dno tortownicy i uklepać palcami. Potem całość schłodzić, aż masa stwardnieje.

  2. masa-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego.Śmietankę ubić z cukrem pudrem, potem stopniowo dodawanym serem i jogurtem.Na koniec dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować. Połowę przelać do innego naczynia i dodać mus jagodowy i zmiksować.Kłaść kupkami na przemian, do wyczerpania masy.

  3. Postukać tortownicą a górę wyrównać szpatułką.

  4. Schłodzić w lodówce parę godzin, najlepiej na całą noc.Po schłodzeniu zdjęć obręcz z tortownicy i zabezpieczenia. Przenieść sernik wraz z podkładką na paterę.

  5. róża-Galaretki rozpuścić w przegotowanej gorącej wodzie. Odstawić do przestygnięcia i wlać do foremki silikonowej.(dobrze jest taką foremkę umieścić w jakimś pasującym naczyniu, żeby stała równo). Odstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Galaretkową różę ostrożnie odwrócić, zdjęć foremkę i ułożyć na serniku.

  6. Udekorować malinami, borówką i miętą. Sernik przetrzymywać w lodówce, kroić ostrym i ciepłym nożem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń