Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lamingtony przypominają doskonale znane nam kokosanki. Przekąska to nic innego jak kwadraty ciasta biszkoptowego zanurzone w polewie czekoladowej oraz obsypane wiórkami kokosowymi. Obok pavlovej oraz brzoskwiniowej melby stanowią ulubiony deser Australii. Australijczycy pokochali lamingtony do tego stopnia, że 21 lipca został ogłoszony Narodowym Dniem Lamingtonów. Nazwa pochodzi od Lorda Lamingtona, a deser po raz pierwszy został przygotowany pod koniec XIX w. Aby wykonać idealne lamingtnony upiecz biszkopt dzień wcześniej i daj mu odpocząć przez noc. Dzięki temu ciasto nie będzie się kruszyło i łatwiej je pokroisz. Pamiętaj, aby upewnić się, że nadmiar czekoladowej polewy spłynął, zanim wrzucisz lamingtony do kokosowych wiórek. Pomoże to ograniczyć tworzenie się grudek czekoladowo-kokosowych na talerzu.
Ciasto po zrobieniu jest twarde, nadaję się do jedzenia dopiero na drugi dzie...
Odsłon: 10554
Przepis dnia
Podczas kolejnego miodobrania przygotowałam orzechy w miodzie. Zrobiłam na pr...
Odsłon: 5225
Składniki
Przesiej mąkę do miski, dodaj proszek do pieczenia i sól, odstaw na bok. W misce utrzyj miękkie masło, aby miało kremową konsystencję. Stopniowo dosypuj cukier i nadal miksuj na gładki krem. Dodawaj po jednym jajku, a na końcu dolej kilka kropli aromatu. Zmniejsz obroty miksera i partiami dodawaj mąkę, na zmianę z mlekiem. Wyłóż gęste ciasto do foremki (20 × 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw blaszkę do pieca nagrzanego do 180°C na 25-30 minut. Następnie wystudź placek, wyjmij z blaszki, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na noc. Następnego dnia pokrój ciasto w regularne prostopadłościany o wymiarach ok. 3 × 5 cm.
Wykonaj polewę czekoladową. Przesiej cukier puder i kakao i odstaw. Rozpuść masło w dużym garnku, a następnie dolej mleko, wymieszaj, po czym partiami dodawaj cukier puder i kakao. Wymieszaj całość na jednolitą masę, aby nie było grudek.
Wylej połowę polewy do jednej miski, a do drugiej wsyp 1/3 wiórków kokosowych. Po kolei zanurzaj lamingtony w masie czekoladowej, przekładaj do wiórków i obtaczaj. Wykonuj tę czynność delikatnie, lecz szybko. Najlepiej robić to za pomocą widelców. Pamiętaj, aby nadmiar czekolady spłynął, zanim wrzucisz go do kokosa. Odkładaj lamingtony na kratce z piekarnika ustawionej na dużej blasze. Kontynuuje obtaczanie biszkoptów dolewając więcej masy czekoladowej i dosypując wiórek. Ciasteczka ułóż na tacy i schłodź w lodówce, a przed podaniem pozwól im osiągnąć temperaturę pokojową.
Przepisy Desery
Desery
Tort śmietankowy z truskawkami
Desery
Tort bezowy z białą czekoladą
Desery
Blok czekoladowy według Ewy Wachowicz
Desery
Babka drożdżowa z rodzynkami
Tort śmietankowy z truskawkami
Tort robiłem poza sezonem, dlatego do nadzienia użyłem mrożonych truskawek i...
Odsłon: 62
Tort bezowy z białą czekoladą
Bezy zazwyczaj robię z zamrożonych białek. Zostają mi one głównie po pieczeni...
Odsłon: 63