Do góry

Desery Przepis na:

Lany chrust

Lany chrust

Autor:

Przepisów i artykułów: 46 Ocena: 423

Dodano:

Odsłon: 8824

Ten pyszny lany chrust idealnie sprawdzi się podczas karnawału, bądź jako przysmak na tłusty czwartek. Przepis ten jest bardzo popularny w Północnej Ameryce. Jego nazwa funnel cake wywodzi się od sposobu w jaki jest robiony. Tradycyjnie ciasto wylewa się na gorący, głęboki tłuszcz, za pomocą lejka. Bardzo Wam polecam wypróbowanie tego przepisu, robi się on coraz bardziej popularny w Polsce. Ciasto jest smaczne, lekkie i chrupiące.

Składniki

  • 2 SZKLANKI MĄKI PSZENNEJ
  • 350 ML MLEKA
  • 2 JAJKA
  • SZCZYPTA SOLI
  • 1/4 SZKLANKI CUKRU
  • ŁYŻKA CUKRU WANILIOWEGO
  • 1 1/2 PROSZKU DO PIECZENIA
  • OLEJ DO SMAŻENIA
  • CUKIER PUDER DO POSYPANIA GOTOWEGO CHRUSTU
5-6 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Lany chrust

Przygotowanie

  1. MAKE PRZESIAC DO MISKI. DODAĆ DO NIEJ PROSZEK DO PIECZENIA, CUKRY I SOL. SUCHE SKLADNIKI WYMIESZAC I DODAC PO KOLEI JAJKA I MLEKO.
    CIASTO WYROBIĆ JAK NA NALEŚNIKI. MA BYC LEJACE ALE GESTE. WYROBIONE CIASTO ODSTAWIĆ NA 10 MINUT.

  2. ROZGRZAĆ OLEJ, DO TEMPERATURY 170 ST. C. CIASTO PRZEŁOŻYĆ DO RĘKAWA CUKIERNICZEGO, LUB WORECZKA SPOŻYWCZEGO I ZA JEGO POMOCĄ WYLEWAĆ CIASTO NA GORĄCY TŁUSZCZ. MOŻNA W TYM CELU UŻYĆ LEJKA.

  3. CIASTO WYLEWAMY CIĄGŁA STRUŻKA, KOLISTYMI RUCHAMI. CIASTO SMAZYC 2 MINUT PO OBU STRONACH.
    WYKŁADAĆ NA TALERZ WYŁOŻONY PAPIEROWYM RĘCZNIKIEM.

  4. PRZESTUDZONE PLATY CHRUSTU POSYPAC CUKREM PUDREM. MOŻNA PODAWAĆ JE Z BITA SMIETANA I OWOCAMI, LUB ULUBIONYMI DODATKAMI.

  5. SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń