Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne ciasto na herbatnikach przełożone masą na budyniu i bitej śmietanie.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11088
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4904
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1054
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9611
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1427
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11088
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4904
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1054
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9611
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1427
Składniki
Zagotuj 200 ml mleka W czasie kiedy mleko się gotuje, żółtka utrzyj z cukrem i 1 łyżeczką cukru waniliowego na jasną masę Pod koniec ucierania dodaj skrobię i pozostałą część mleka (50 ml), dokładnie wymieszaj mikserem lub łyżką Na gotujące się mleka wlej rozmieszane żółtka i ugotuj gęsty budyń Wyłącz palnik i dodaj masło, wymieszaj do uzyskania jednolitej masy (możesz użyć miksera) Przykryj folią spożywczą i odstaw do całkowitego wystudzenia Galaretkę rozpuść w 450 ml gorącej wody, odstaw do wystudzenia
Śmietankę ubij na sztywno z jedną łyżeczką cukru waniliowego Zimny budyń przełóż do dużej miski i zmiksuj na jednolitą masę Dodaj ubitą śmietankę i połącz za pomocą szpatułki
Na dnie formy ułóż herbatniki (użyłam 12 szt. na jedną warstwę Odłóż niewielką ilość masy do posmarowania wierzchu ciasta (z tych proporcji ok. 2 łyżki), a resztę podziel na dwie równe części Posmaruj pierwszą warstwę herbatników połową masy i przykryj kolejną warstwą herbatników Drugą warstwę herbatników posmaruj drugą połową masy i ponownie przykryj herbatnikami Wierzch ciasta posmaruj odłożoną wcześniej niewielką ilością masy Banana obierz i pokrój na plasterki, skrop sokiem z cytryny Plasterki banana poukładaj na cieście Wszystko zalej tężejącą galaretką Wstaw ciasto do lodówki najlepiej na całą noc