Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne ciasto na herbatnikach przełożone masą na budyniu i bitej śmietanie.
Przepis dnia
Świąteczne ciasto korzenne przygotowane bez dodatku jajek, mleka i białego cu...
Odsłon: 148
Polędwiczki wieprzowe z pieczarkowym sosem i chrupiącym boczkiem to prawdziwa...
Odsłon: 105
Propozycja na ryż na sypko do potraw chińskich i nie tylko. Tak przygotowany...
Odsłon: 77
Przepis dnia
Świąteczne ciasto korzenne przygotowane bez dodatku jajek, mleka i białego cu...
Odsłon: 148
Polędwiczki wieprzowe z pieczarkowym sosem i chrupiącym boczkiem to prawdziwa...
Odsłon: 105
Propozycja na ryż na sypko do potraw chińskich i nie tylko. Tak przygotowany...
Odsłon: 77
Składniki
Zagotuj 200 ml mleka W czasie kiedy mleko się gotuje, żółtka utrzyj z cukrem i 1 łyżeczką cukru waniliowego na jasną masę Pod koniec ucierania dodaj skrobię i pozostałą część mleka (50 ml), dokładnie wymieszaj mikserem lub łyżką Na gotujące się mleka wlej rozmieszane żółtka i ugotuj gęsty budyń Wyłącz palnik i dodaj masło, wymieszaj do uzyskania jednolitej masy (możesz użyć miksera) Przykryj folią spożywczą i odstaw do całkowitego wystudzenia Galaretkę rozpuść w 450 ml gorącej wody, odstaw do wystudzenia
Śmietankę ubij na sztywno z jedną łyżeczką cukru waniliowego Zimny budyń przełóż do dużej miski i zmiksuj na jednolitą masę Dodaj ubitą śmietankę i połącz za pomocą szpatułki
Na dnie formy ułóż herbatniki (użyłam 12 szt. na jedną warstwę Odłóż niewielką ilość masy do posmarowania wierzchu ciasta (z tych proporcji ok. 2 łyżki), a resztę podziel na dwie równe części Posmaruj pierwszą warstwę herbatników połową masy i przykryj kolejną warstwą herbatników Drugą warstwę herbatników posmaruj drugą połową masy i ponownie przykryj herbatnikami Wierzch ciasta posmaruj odłożoną wcześniej niewielką ilością masy Banana obierz i pokrój na plasterki, skrop sokiem z cytryny Plasterki banana poukładaj na cieście Wszystko zalej tężejącą galaretką Wstaw ciasto do lodówki najlepiej na całą noc