Do góry

Desery Przepis na:

Łatwe ciasto bez pieczenia z galaretką

Łatwe ciasto bez pieczenia z galaretką

Autor:

Przepisów i artykułów: 144 Ocena: 4635

Dodano:

Odsłon: 11315

Pyszne ciasto na herbatnikach przełożone masą na budyniu i bitej śmietanie.

Składniki

  • 250 ml mleka
  • 3 żółtka
  • 50 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 40 g skrobi
  • 75 g masła
  • 250 g schłodzonej śmietanki 30 %
  • 36 szt. herbatników (ok. 200 g)
  • galaretka o wybranym smaku
  • 1 duży banan lub inne owoce
  • Sok z cytryny
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Łatwe ciasto bez pieczenia z galaretką

Przygotowanie

  1. Zagotuj 200 ml mleka
    W czasie kiedy mleko się gotuje, żółtka utrzyj z cukrem i 1 łyżeczką cukru waniliowego na jasną masę
    Pod koniec ucierania dodaj skrobię i pozostałą część mleka (50 ml), dokładnie wymieszaj mikserem lub łyżką
    Na gotujące się mleka wlej rozmieszane żółtka i ugotuj gęsty budyń
    Wyłącz palnik i dodaj masło, wymieszaj do uzyskania jednolitej masy (możesz użyć miksera)
    Przykryj folią spożywczą i odstaw do całkowitego wystudzenia
    Galaretkę rozpuść w 450 ml gorącej wody, odstaw do wystudzenia

  2. Śmietankę ubij na sztywno z jedną łyżeczką cukru waniliowego
    Zimny budyń przełóż do dużej miski i zmiksuj na jednolitą masę
    Dodaj ubitą śmietankę i połącz za pomocą szpatułki

  3. Na dnie formy ułóż herbatniki (użyłam 12 szt. na jedną warstwę
    Odłóż niewielką ilość masy do posmarowania wierzchu ciasta (z tych proporcji ok. 2 łyżki), a resztę podziel na dwie równe części
    Posmaruj pierwszą warstwę herbatników połową masy i przykryj kolejną warstwą herbatników
    Drugą warstwę herbatników posmaruj drugą połową masy i ponownie przykryj herbatnikami
    Wierzch ciasta posmaruj odłożoną wcześniej niewielką ilością masy
    Banana obierz i pokrój na plasterki, skrop sokiem z cytryny
    Plasterki banana poukładaj na cieście
    Wszystko zalej tężejącą galaretką
    Wstaw ciasto do lodówki najlepiej na całą noc

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń