Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszyste, lekkie i bardzo łatwe ciasto z sezonowymi owocami
Deser z kaszy manny na mleku migdałowym z soczystymi wiśniami i chrupiącymi p...
Odsłon: 68
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 788
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 82
Deser z kaszy manny na mleku migdałowym z soczystymi wiśniami i chrupiącymi p...
Odsłon: 68
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 788
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 82
Składniki
Oddziel białka od żółtek. Białka ubij ze szczyptą soli, kiedy masa zacznie robić się sztywna rozpocznij dodawanie partiami cukru. Nie dodaj następnej partii dopóki poprzednia się nie rozpuści. Podaną ilość cukru można podzielić na 3-4 części. Dodaj żółtka i zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie wlej olej, całość na raz ale dosyć wąską strużką żeby piana nie opadła. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i wsypuj partiami do ubitej masy, mieszając szpatułką. Nie za długo bo piana opadnie i ciasto będzie ciężkie.
Przełóż do tortownicy o średnicy 22-24 cm, dno wyłóż papierem do pieczenia. Na wierzchu ułóż truskawki pokrojone na połówki lub ćwiartki. Piekarnik rozgrzej do 175°C i piecz przez ok. 50 min lub do suchego patyczka.