Do góry

Desery Przepis na:

Lekki placek biszkoptowy

Lekki placek biszkoptowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13234

Dodano:

Odsłon: 9

Sprawdzony przepis na "Lekki placek biszkoptowy"

Składniki

  • 4 kwaskowe jabłka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3 szklanki cukru
  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • tłuszcz i bułka tarta do formy lub papier do pieczenia
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Lekki placek biszkoptowy

Przygotowanie

  1. Jabłka umyj, 3 sztuki obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne, pokrój w kostkę. Z jabłka, które zostało, usuń gniazda nasienne i pokrój w ósemki.

  2. Jajka, rozbij, oddziel białka od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij mikserem na sztywną pianę. Pod koniec stopniowo dosypuj cukier (nie przerywając ubijania). Gdy piana będzie już sztywna i błyszcząca, dodawaj po jednym żółtku, wciąż miksując. Na koniec dodawaj po 1 łyżce przesianej mąki, delikatnie mieszając ciasto łyżką lub szpatułką. Dodaj jabłka pokrojone w kostkę, wymieszaj.

  3. Tortownicę posmaruj tłuszczem i wysp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto, na wierzchu ułóż kawałki jabłka ze skórką. Piecz 35-45 minut w temperaturze 180° C do tzw. suchego patyczka.

  4. 70 minut Porcja: 170 kilokalorii

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń