Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam na lemon curd, czyli krem cytrynowy. Stanowi idealny, orzeźwiający dodatek do ciast, tortów, deserków i ciastek.
mikser, garnek, miska odporna na wysokie temperatury
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 816
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8889
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1311
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10521
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4743
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 816
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8889
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1311
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10521
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4743
Składniki
Do miski odpornej na wysokie temperatury dodaj 4 żółtka, 130 g drobnego białego cukru, szczyptę soli, startą skórkę z jednej cytryny i świeżo wyciśnięty sok z dwóch cytryn. Składniki kremu wymieszaj ze sobą za pomocą sylikonowej trzepaczki, do rozpuszczenia się cukru. Ważne jest, żeby na tym etapie nie używać metalowych przyborów, dzięki czemu unikniemy niechcianych reakcji i metalicznego posmaku w gotowym kremie.
Kiedy składniki się połączą, postaw miskę na rondelku z niewielką ilością gotującej się wody. Zawartość miski podgrzewaj w kąpieli wodnej, stale mieszając, do uzyskania gęstego budyniu. Osiągnięcie odpowiedniej konsystencji może zająć około 10 minut.
Kiedy krem jest już gęsty, zdejmij miskę z kąpieli wodnej. Do kremu dodaj w dwóch lub trzech partiach około 80g pokrojonego w kostkę masła i wymieszaj do całkowitego połączenia się składników. Gotowy lemon curd odstaw do całkowitego wystudzenia.
Używaj w ciastach, tortach, deserach i ciastkach.
Smacznego!