Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam na lemon curd, czyli krem cytrynowy. Stanowi idealny, orzeźwiający dodatek do ciast, tortów, deserków i ciastek.
mikser, garnek, miska odporna na wysokie temperatury
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 109
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 2696
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3598
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 531
Karkówka z pieca będzie soczysta i bardzo aromatyczna, jeśli przygotujesz ją...
Odsłon: 5427
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 109
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 2696
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3598
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 531
Karkówka z pieca będzie soczysta i bardzo aromatyczna, jeśli przygotujesz ją...
Odsłon: 5427
Składniki
Do miski odpornej na wysokie temperatury dodaj 4 żółtka, 130 g drobnego białego cukru, szczyptę soli, startą skórkę z jednej cytryny i świeżo wyciśnięty sok z dwóch cytryn. Składniki kremu wymieszaj ze sobą za pomocą sylikonowej trzepaczki, do rozpuszczenia się cukru. Ważne jest, żeby na tym etapie nie używać metalowych przyborów, dzięki czemu unikniemy niechcianych reakcji i metalicznego posmaku w gotowym kremie.
Kiedy składniki się połączą, postaw miskę na rondelku z niewielką ilością gotującej się wody. Zawartość miski podgrzewaj w kąpieli wodnej, stale mieszając, do uzyskania gęstego budyniu. Osiągnięcie odpowiedniej konsystencji może zająć około 10 minut.
Kiedy krem jest już gęsty, zdejmij miskę z kąpieli wodnej. Do kremu dodaj w dwóch lub trzech partiach około 80g pokrojonego w kostkę masła i wymieszaj do całkowitego połączenia się składników. Gotowy lemon curd odstaw do całkowitego wystudzenia.
Używaj w ciastach, tortach, deserach i ciastkach.
Smacznego!