Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli nie wyobrażasz sobie niedzielnej kawki bez kawałka sernika, a jednocześnie chcesz czerpać z sezonu truskawkowego – mamy dla ciebie rozwiązanie. Ten wyśmienity, letni sernik łączy w sobie miękkość i charakterystyczną wilgotność sernika z soczystością świeżych truskawek. Nawet w okresie zimowym nie musisz rezygnować z tego wspaniałego wypieku – wystarczy, że sięgniesz po mrożone owoce lub użyjesz domowej konfitury truskawkowej (wtedy zmniejsz ilość użytego cukru).
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 148
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1854
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14578
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19642
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 148
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1854
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14578
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19642
Składniki
Zacznij pracę od przesiania mąki do miski i wymieszania z proszkiem do pieczenia. Następnie dodaj zimne, pokrojone w kostkę masło i 1-2 łyżki cukru. Rozcieraj w palcach ciasto, aby powstały grudki, po czym przełóż je do miski i wstaw do lodówki.
W misce wymieszaj pokruszony twaróg, cukier i cukier waniliowy. Jeśli chcesz, aby ciasto miało bardziej kremową konsystencję, zmiel twaróg w maszynce lub użyj białego sera z wiaderka. Wymieszaj ser z cukrem za pomocą widelca (możesz też rozcierać), po czym dodaj jajka. Zmiksuj całość na gładką masę.
Wyłóż foremkę (ok.22 cm) papierem do pieczenia. Świeże truskawki pozbaw szypułek, umyj, osusz na sicie, po czym przekrój na połówki. Wyjmij ciasto z lodówki i podziel na dwie części. Jedną część wyłóż na dno formy, wyrównaj i lekko ugnieć palcami lub łyżką. Wyłóż połowę porcji truskawek, po czym przełóż masę serową i rozłóż resztę truskawek. Wierzch wysyp okruchami ciasta.
Rozgrzej piekarnik do 180°C, wstaw blaszkę z ciastem i piecz około 60 minut. Wierzch ciasta powinien być zrumieniony. Upieczony sernik dokładnie wystudź, następnie przechowuj w lodówce. Letni sernik podawaj schłodzony. Możesz udekorować truskawkami lub posypać cukrem pudrem.