Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na pewno każdy z nas pamięta lizaki przygotowywane w domu, Lizaki z cukru przygotowane w domowych warunkach są bardzo smaczne. Pamiętam jak tata robił malc (karmel z cukru ) i rozlewał na przykrywki od garnków i z tego wychodziły pyszne lizaki. Tak samo w karmelu obtaczaliśmy jabłka są przepyszne.
garnek łyżka, przykrywki, talerzyki, patyczki do szaszłyków
Nie przegapcie! Prosty, smaczny i efektowny przepis! Smak umiarkowanie słodki...
Odsłon: 1892
szybki przepis na pizzę:) z tych propozycji wyjdzie około 12 małych porcji
Odsłon: 319
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 748
Śledzie po japońsku to jedna z potraw wigilijnych mojego stołu, ale robię ja...
Odsłon: 17191
Nie przegapcie! Prosty, smaczny i efektowny przepis! Smak umiarkowanie słodki...
Odsłon: 1892
szybki przepis na pizzę:) z tych propozycji wyjdzie około 12 małych porcji
Odsłon: 319
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 748
Śledzie po japońsku to jedna z potraw wigilijnych mojego stołu, ale robię ja...
Odsłon: 17191
Składniki
Do niedużego rondelka z grubym dnem wsypujemy cukier, mieszamy podgrzewając na małym płomieniu ognia , dodajemy sok z cytryny ( nie koniecznie ) nagrzewamy do wrzenia cały czas mieszając i gotujemy do całkowitego rozpuszczenia cukru i zmiany koloru cukru na kolor karmelu. Przykrywki lub talerzyki natłuszczamy olejem. Następnie otrzymaną masę rozlewamy na przygotowane , natłuszczone naczynia wkładamy drewniane wykałaczki do szaszłyków i odkładamy lizaki do całkowitego zastygnięcia. Rada; Cukier na ogniu podczas rozpuszczania można potrzymać trochę dłużej wtedy wyjdzie nam więcej nasycony brązowy kolor. Tym samym sposobem możemy w karmelu obtoczyć jabłka i odłożyć do stężenia, otrzymamy wtedy również pyszny smakołyk.
Jabłka w karmelu.
Przygotowanie lizaków.