Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Łódeczki z awokado"
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 979
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 265
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 201
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 979
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 265
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 201
Składniki
Awokado umyj starannie pod bieżącą wodą, przekrój na połówki, usuwając pestki. Ostrożnie wydrąż część miąższu pozostawiając nienaruszone łódeczki.
Wydrążony miąższ awokado pokrój w kostkę, umieść w miseczce. Pokrop sokiem wyciśniętym ze sparzonej limonki. Jajka przepiórcze wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj na twardo (3-4 min). Wyjmij, ostudź w zimnej wodzie, obierz.
Wędzonego łososia pokrój w plasterki, a następnie w podłużne paski. Ogórki wyszoruj starannie, pozostaw ze skórką, pokrój w plasterki. Chili opłucz, oczyść z pesteczek i drobno poszatkuj. Umyj i osusz gałązki koperku.
W wydrążonych miseczkach układaj posiekane awokado, kawałki łososia, plasterki ogórka oraz połówki jajek przepiórczych. Całość skrop oliwą i, ewentualnie, sokiem z limonki. Posyp chili. Dopraw do smaku solą. Przystawkę udekoruj kolorowym pieprzem i piórkami koperku.
porcje, czas ok. 20 min; porcja – 290 kcal, cena 4,10 zł.
Prosty i tańszy farsz do awo kado przygotujesz z naturalnego serka doprawionego czo snkiem, solą oraz pieprzem. Nałóż go do wydrążonych łódeczek. Przystawkę udekoruj ziołami.Źródło: Świat kobiety