Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 62
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 73
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 309
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 62
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 73
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 309
Składniki
Lody: śmietankę i mleko wlej do garnka z grubym dnem. Żółtka ubij z cukrem na puszysty, jasny krem. Powoli wlewaj do niego przestudzoną śmietankę z mlekiem. Masę podgrzewaj na małym ogniu, aż zgęstnieje. Uważaj, by jej nie zagotować! Zostaw do schłodzenia.
Połówkę arbuza wydrąż. Z miąższu usuń wszystkie pestki. Maliny i truskawki umyj, osusz, usuń szypułki. Owoce zmiksuj na gładkie piure. Przetrzyj przez sitko, jeśli chcesz pozbyć się pestek. Mus owocowy dodaj do masy śmietankowo-jajecznej i delikatnie wymieszaj.
Masę przełóż do zamykanego naczynia i włóż do zamrażarki. Po 3 godzinach zmiksuj lody pierwszy raz. Powtórz to 4 razy co godzinę, aby nie powstały kryształki lodu. Wyjmij deser kilka minut wcześniej i podaj w wydrążonym arbuzie, udekorowane owocami i listkami mięty.Źródło: Naj