Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
naturalne lody domowej roboty w wersji wegańskiej bez mleka i jajek.
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 228
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1281
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4054
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 1022
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 228
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1281
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4054
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 1022
Składniki
W rondelku podgrzewany ok.150 ml mleka kokosowego, dodajemy mieszankę cukrową i mieszamy aż się rozpuści i zacznie lekko bulgotać. Trzeba być czujnym i ciągle mieszać, żeby się nie przypaliło.
Dodajemy banany i sól. Chwilę gotujemy, mieszając od czasu do czasu, aż do momentu aż banany będą ugotowane i miękkie.
Zdejmujemy z ognia i dodajemy resztę mleka kokosowego, rum i wanilię.
Próbujemy i dodajemy większą ilość cukru lub sok z cytryny, aż do momentu gdy smak będzie nam odpowiadać.
Wszystko wkładamy do blendera i miksujemy na jednolitą masę. Po przelaniu do pojemnika wkładamy do zamrażarki.
Aby lody po zamrożeniu były gładką masą, bez lodowych "igiełek" co jakiś czas wyjmujemy masę i blenderujemy. Ja robiłam to 3 razy. Pierwszy raz po 40 minutach od włożenia do zamrażarki, drugi raz po 30 minutach i ostatni raz znowu po kolejnych 30 minutach. Ponieważ te lody nie są robione na masie śmietanowej, więc po zamrożeniu będą twardsze niż lody tradycyjne. Przed nałożeniem warto je wyjąć na 10 minut, żeby postały w temperaturze pokojowej i dopiero wtedy nakładać. Dobrze smakują z polewą czekoladową i posypką.