Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aksamitne lody cappuccino, w których znajdziesz chrupiące kawałki czekolady są świetnym pomysłem na letnie popołudnie. Nie uwierzysz, jak proste jest przygotowanie domowych lodów o smaku kawy.
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 192
W niedzielę często gotujemy rosół. Gotowy rosół przecedzamy i zostają nam pys...
Odsłon: 170
Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 16234
Dzisiaj banalnie łatwy w przygotowaniu grillowany ananas podany wraz z miodow...
Odsłon: 82
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 218
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 192
W niedzielę często gotujemy rosół. Gotowy rosół przecedzamy i zostają nam pys...
Odsłon: 170
Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 16234
Dzisiaj banalnie łatwy w przygotowaniu grillowany ananas podany wraz z miodow...
Odsłon: 82
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 218
Składniki
Do rondelka wlej mleko, 525 ml śmietany, cukry, kawę w proszku, ekstrakt z wanilii, sól i ewentualnie alkohol. Podgrzej zawartość i wymieszaj, by składniki się połączyły, a cukier rozpuścił.
W misce ubij żółtka mikserem. Gdy baza lodów z rondelka będzie na tyle gorąca, że zacznie parować, odlej 100 ml do żółtek i intensywnie ubijaj mikserem lub ręczną trzepaczką. Musisz zacząć ubijać natychmiast po wlaniu bazy do jajek, w przeciwnym wypadku masa nieestetycznie się zetnie. Zahartowaną masę żółtkową wlej powoli do gorącej bazy w rondelku i podgrzewając wymieszaj do połączenia się składników. Masa nie może się zagotować.
Gotową masę zdejmij z ognia i przelej przez gęste sito. Dodaj pozostałą część śmietanki, wymieszaj lub ubij mikserem. Jeśli posiadasz maszynkę do lodów, przelej masę lodową do urządzenia i postępuj zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Po wyjęciu lodów z maszynki, dorzuć kawałki czekolady. Nadmiar przechowuj w zamrażarce.
Lody bez maszynki też się udadzą. Do masy lodowej dodaj pokruszoną lub posiekaną na drobne kawałki czekoladę, przelej do naczynia (np. szklanego) z pokrywką i włóż do zamrażalnika na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Co dwie godziny możesz przemieszać masę lodową, by nie tworzyły się kryształki lodu. Lody cappuccino podawaj nakładane szpatułką lub łyżką do lodów.