Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aksamitne lody cappuccino, w których znajdziesz chrupiące kawałki czekolady są świetnym pomysłem na letnie popołudnie. Nie uwierzysz, jak proste jest przygotowanie domowych lodów o smaku kawy.
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8597
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7120
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 4865
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1327707
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8597
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7120
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 4865
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1327707
Składniki
Do rondelka wlej mleko, 525 ml śmietany, cukry, kawę w proszku, ekstrakt z wanilii, sól i ewentualnie alkohol. Podgrzej zawartość i wymieszaj, by składniki się połączyły, a cukier rozpuścił.
W misce ubij żółtka mikserem. Gdy baza lodów z rondelka będzie na tyle gorąca, że zacznie parować, odlej 100 ml do żółtek i intensywnie ubijaj mikserem lub ręczną trzepaczką. Musisz zacząć ubijać natychmiast po wlaniu bazy do jajek, w przeciwnym wypadku masa nieestetycznie się zetnie. Zahartowaną masę żółtkową wlej powoli do gorącej bazy w rondelku i podgrzewając wymieszaj do połączenia się składników. Masa nie może się zagotować.
Gotową masę zdejmij z ognia i przelej przez gęste sito. Dodaj pozostałą część śmietanki, wymieszaj lub ubij mikserem. Jeśli posiadasz maszynkę do lodów, przelej masę lodową do urządzenia i postępuj zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Po wyjęciu lodów z maszynki, dorzuć kawałki czekolady. Nadmiar przechowuj w zamrażarce.
Lody bez maszynki też się udadzą. Do masy lodowej dodaj pokruszoną lub posiekaną na drobne kawałki czekoladę, przelej do naczynia (np. szklanego) z pokrywką i włóż do zamrażalnika na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Co dwie godziny możesz przemieszać masę lodową, by nie tworzyły się kryształki lodu. Lody cappuccino podawaj nakładane szpatułką lub łyżką do lodów.