Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aksamitne lody cappuccino, w których znajdziesz chrupiące kawałki czekolady są świetnym pomysłem na letnie popołudnie. Nie uwierzysz, jak proste jest przygotowanie domowych lodów o smaku kawy.
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 98
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 95
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 98
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 95
Składniki
Do rondelka wlej mleko, 525 ml śmietany, cukry, kawę w proszku, ekstrakt z wanilii, sól i ewentualnie alkohol. Podgrzej zawartość i wymieszaj, by składniki się połączyły, a cukier rozpuścił.
W misce ubij żółtka mikserem. Gdy baza lodów z rondelka będzie na tyle gorąca, że zacznie parować, odlej 100 ml do żółtek i intensywnie ubijaj mikserem lub ręczną trzepaczką. Musisz zacząć ubijać natychmiast po wlaniu bazy do jajek, w przeciwnym wypadku masa nieestetycznie się zetnie. Zahartowaną masę żółtkową wlej powoli do gorącej bazy w rondelku i podgrzewając wymieszaj do połączenia się składników. Masa nie może się zagotować.
Gotową masę zdejmij z ognia i przelej przez gęste sito. Dodaj pozostałą część śmietanki, wymieszaj lub ubij mikserem. Jeśli posiadasz maszynkę do lodów, przelej masę lodową do urządzenia i postępuj zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Po wyjęciu lodów z maszynki, dorzuć kawałki czekolady. Nadmiar przechowuj w zamrażarce.
Lody bez maszynki też się udadzą. Do masy lodowej dodaj pokruszoną lub posiekaną na drobne kawałki czekoladę, przelej do naczynia (np. szklanego) z pokrywką i włóż do zamrażalnika na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Co dwie godziny możesz przemieszać masę lodową, by nie tworzyły się kryształki lodu. Lody cappuccino podawaj nakładane szpatułką lub łyżką do lodów.