Do góry

Desery Przepis na:

Lody chałwowe

Lody chałwowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 229 Ocena: 1996

Dodano:

Odsłon: 190

Lody domowe - proste, z kilku składników. Smakują wspaniale!

Składniki

  • Śmietanka 30 lub 36% - 330ml
  • Mleko zagęszczone (w kartonie) - 200ml
  • Cukier puder - 2 łyżki
  • Chałwa waniliowa - 50g
5-6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Lody chałwowe

Przygotowanie

  1. Chałwę rozdrabniamy w rękach. Mieszamy z mlekiem skondensowanym. Chałwa nie rozmiesza się zupełnie, zostaną małe grudki, ale to nie problem.

    Śmietankę ubijamy - ważne, aby była dobrze schłodzona. Lepiej ubija się w zimnym pojemniku - można schłodzić misę w lodówce, lub obłożyć lodem. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Do ubitej śmietany dodajemy mleko z chałwą i mieszamy mikserem na małych obrotach.

    Przelewamy do pojemnika i wkładamy do zamrażarki. Lody mieszamy co pół godziny co najmniej 4 razy (masa powinna zamrażać się równomiernie). Potem zostawiamy w zamrażarce jeszcze na kilka godzin. Jeśli zostawicie lody na noc, warto wyjąć je na 5 minut przed podaniem.

    Podajemy z owocami, sosem lub posypane czekoladą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ski_ttles 17 czerwca Zgadza się, są przepyszne. Przepis wypróbowany - godny polecenia. Robi się błyskawicznie! Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

KORAL 29 maja Chałwowe, to co lubię, muszą być pyszne.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń