Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lody domowe - proste, z kilku składników. Smakują wspaniale!
Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1583
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 434
Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1583
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 434
Składniki
Chałwę rozdrabniamy w rękach. Mieszamy z mlekiem skondensowanym. Chałwa nie rozmiesza się zupełnie, zostaną małe grudki, ale to nie problem. Śmietankę ubijamy - ważne, aby była dobrze schłodzona. Lepiej ubija się w zimnym pojemniku - można schłodzić misę w lodówce, lub obłożyć lodem. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Do ubitej śmietany dodajemy mleko z chałwą i mieszamy mikserem na małych obrotach. Przelewamy do pojemnika i wkładamy do zamrażarki. Lody mieszamy co pół godziny co najmniej 4 razy (masa powinna zamrażać się równomiernie). Potem zostawiamy w zamrażarce jeszcze na kilka godzin. Jeśli zostawicie lody na noc, warto wyjąć je na 5 minut przed podaniem. Podajemy z owocami, sosem lub posypane czekoladą.