Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lody domowe - proste, z kilku składników. Smakują wspaniale!
...na powitanie lata. Polecam.
Odsłon: 946
Polecam.
Odsłon: 679
To co najlepszego w lipcu.
Odsłon: 57
...na powitanie lata. Polecam.
Odsłon: 946
Polecam.
Odsłon: 679
To co najlepszego w lipcu.
Odsłon: 57
Składniki
Chałwę rozdrabniamy w rękach. Mieszamy z mlekiem skondensowanym. Chałwa nie rozmiesza się zupełnie, zostaną małe grudki, ale to nie problem. Śmietankę ubijamy - ważne, aby była dobrze schłodzona. Lepiej ubija się w zimnym pojemniku - można schłodzić misę w lodówce, lub obłożyć lodem. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Do ubitej śmietany dodajemy mleko z chałwą i mieszamy mikserem na małych obrotach. Przelewamy do pojemnika i wkładamy do zamrażarki. Lody mieszamy co pół godziny co najmniej 4 razy (masa powinna zamrażać się równomiernie). Potem zostawiamy w zamrażarce jeszcze na kilka godzin. Jeśli zostawicie lody na noc, warto wyjąć je na 5 minut przed podaniem. Podajemy z owocami, sosem lub posypane czekoladą.