Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lody domowe - proste, z kilku składników. Smakują wspaniale!
Nie przegapcie! Prosty, smaczny i efektowny przepis! Smak umiarkowanie słodki...
Odsłon: 2081
szybki przepis na pizzę:) z tych propozycji wyjdzie około 12 małych porcji
Odsłon: 355
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 781
Śledzie po japońsku to jedna z potraw wigilijnych mojego stołu, ale robię ja...
Odsłon: 17240
Nie przegapcie! Prosty, smaczny i efektowny przepis! Smak umiarkowanie słodki...
Odsłon: 2081
szybki przepis na pizzę:) z tych propozycji wyjdzie około 12 małych porcji
Odsłon: 355
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 781
Śledzie po japońsku to jedna z potraw wigilijnych mojego stołu, ale robię ja...
Odsłon: 17240
Składniki
Chałwę rozdrabniamy w rękach. Mieszamy z mlekiem skondensowanym. Chałwa nie rozmiesza się zupełnie, zostaną małe grudki, ale to nie problem. Śmietankę ubijamy - ważne, aby była dobrze schłodzona. Lepiej ubija się w zimnym pojemniku - można schłodzić misę w lodówce, lub obłożyć lodem. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Do ubitej śmietany dodajemy mleko z chałwą i mieszamy mikserem na małych obrotach. Przelewamy do pojemnika i wkładamy do zamrażarki. Lody mieszamy co pół godziny co najmniej 4 razy (masa powinna zamrażać się równomiernie). Potem zostawiamy w zamrażarce jeszcze na kilka godzin. Jeśli zostawicie lody na noc, warto wyjąć je na 5 minut przed podaniem. Podajemy z owocami, sosem lub posypane czekoladą.