Do góry

Desery Przepis na:

Lody domowe truskawkowe

Lody domowe truskawkowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 156 Ocena: 891

Dodano:

Odsłon: 1058

Jak tylko zaczyna się czerwiec i pojawiają się truskawki oraz cieplejsze dni wygotowuję lody truskawkowe. Moje lody mają tylko trzy składniki: truskawki, śmietankę i cukier. Ja stosuję kremówkę, gdyż wtedy lody mają aksamitną strukturę. W przypadku chudszej śmietanki lub mleka w lodach mogą być wyczuwalne kryształki lodu. Maszynkę do lodów kupiłam w dyskoncie – super daje radę, świetnie napowietrza masę lodową.

Składniki

  • Truskawki (0,5kg)
  • Śmietanka kremówka tj. 30-36% (500ml)
  • Cukier (1-2 łyżki)
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1. Wkład od maszynki do lodów wkładam do zamrażalnika dzień wcześniej.
    2. Truskawki myję i obieram z szypułek. Chłodzę w lodówce. Podobnie śmietankę.
    3. Do kielicha blendera wrzucam truskawki, zalewam śmietanką, dodaje cukier.

  2. 4. Miksuję na „koktajl”

  3. 5. Wkład wkładam do maszynki do lodów i włączam ją. Delikatnie wlewam „koktajl”.
    6. Czas produkcji lodów jest uzależniony od temperatury „koktajlu”. U mnie wychodzi 20-30 min. Zauważyłam jednak, że za zimny „koktajl” może się szybko zmrozić na ściankach urządzenia a masa wewnątrz nie zdąży się zgęstnieć, a na dodatek śmigiełko potrafi się wtedy zacinać. Lepiej moim zdaniem jak „koktajl” jest chłodny – trochę dłużej masa się mrozi, ale jest lepiej napowietrzona, a przez to ma fajną strukturę.

  4. 7. Gotową masę przekładam do plastikowych pojemników na żywność i wkładam do zamrażalnika. Lody są najlepsze po kilku godzinach lub następnego dnia. Lodów nie wkładam razem z wkładem do zamrażalnika, gdyż zrobią się bardzo twarde i ciężko je będzie wyjąć – długo trzeba czekać aż się trochę rozmrożą przed podaniem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń