Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak tylko zaczyna się czerwiec i pojawiają się truskawki oraz cieplejsze dni wygotowuję lody truskawkowe. Moje lody mają tylko trzy składniki: truskawki, śmietankę i cukier. Ja stosuję kremówkę, gdyż wtedy lody mają aksamitną strukturę. W przypadku chudszej śmietanki lub mleka w lodach mogą być wyczuwalne kryształki lodu. Maszynkę do lodów kupiłam w dyskoncie – super daje radę, świetnie napowietrza masę lodową.
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 718
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 399
Rosół niedzielny gotowany na porcji rosołowej z kaczki oraz na udku z kurczak...
Odsłon: 126
Smaczne mini zapiekanki przygotowane na grzankach z bułki francuskiej. Zapiek...
Odsłon: 75
Mięso uwędzone metodą garnkową, 3 godziny w temperaturze 40-50 stopni Celsjus...
Odsłon: 70
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 718
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 399
Rosół niedzielny gotowany na porcji rosołowej z kaczki oraz na udku z kurczak...
Odsłon: 126
Smaczne mini zapiekanki przygotowane na grzankach z bułki francuskiej. Zapiek...
Odsłon: 75
Mięso uwędzone metodą garnkową, 3 godziny w temperaturze 40-50 stopni Celsjus...
Odsłon: 70
Składniki
1. Wkład od maszynki do lodów wkładam do zamrażalnika dzień wcześniej. 2. Truskawki myję i obieram z szypułek. Chłodzę w lodówce. Podobnie śmietankę. 3. Do kielicha blendera wrzucam truskawki, zalewam śmietanką, dodaje cukier.
4. Miksuję na „koktajl”
5. Wkład wkładam do maszynki do lodów i włączam ją. Delikatnie wlewam „koktajl”. 6. Czas produkcji lodów jest uzależniony od temperatury „koktajlu”. U mnie wychodzi 20-30 min. Zauważyłam jednak, że za zimny „koktajl” może się szybko zmrozić na ściankach urządzenia a masa wewnątrz nie zdąży się zgęstnieć, a na dodatek śmigiełko potrafi się wtedy zacinać. Lepiej moim zdaniem jak „koktajl” jest chłodny – trochę dłużej masa się mrozi, ale jest lepiej napowietrzona, a przez to ma fajną strukturę.
7. Gotową masę przekładam do plastikowych pojemników na żywność i wkładam do zamrażalnika. Lody są najlepsze po kilku godzinach lub następnego dnia. Lodów nie wkładam razem z wkładem do zamrażalnika, gdyż zrobią się bardzo twarde i ciężko je będzie wyjąć – długo trzeba czekać aż się trochę rozmrożą przed podaniem.