Desery Przepis na:
Lody fiołkowe


Przepisów i artykułów: 157 Ocena: 1309
Dodano: 27.03.2018
Odsłon: 1255
Składniki
- 400 ml śmietany kremówki 36 %
- 150 g serka waniliowego
- 1 łyżka cukru pudru
- 2/3 szklanki płatków fiołka
- 1 łyżeczka cukru fiołkowego
- 1 łyżeczka miodu
3-4 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Śmietanę kremówkę i serek łączę mikserem i ubijam
-
. 1/2 szklanki płatków fiołka rozcieram w moździerzu razem z cukrem pudrem.
-
Dodaję do śmietany i łącze mikserem.
-
Jak masa będzie ubita przekładam do pojemnika i wstawiam do zamrażalnika. Po godzinie co 30 minut napowietrzam masę mikserem. Można też lody zrobić w maszynce do lodów. Zostawiam na noc albo kilka godzin. Lody wyjmuję 30 minut przed jedzeniem z zamrażalnika. W tym czasie ucieram 1/3 szklanki płatków fiołka z miodem na syrop. .
-
Lody polewam syropem, posypuję cukrem fiołkowym. Do lodów wykorzystuję tylko płatki fiołków, które obrywam a nie całe kwiaty. Szypułki wyrzucam
Komentarze do przepisu (2)

catha 01 maja 2018Zgłoś do usunięcia
Zakochałam się w tym zdjęciu!0 Kto głosował? | Odpowiedz

terwol 12 kwietnia 2018Zgłoś do usunięcia
Wygladaja bajecznie.0 Kto głosował? | Odpowiedz