Do góry

Desery Przepis na:

Lody jabłkowo-śmietankowe

Lody jabłkowo-śmietankowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 289 Ocena: 5507

Dodano:

Odsłon: 2071

Lody na patyku z kwasnej smietany i musu jablkowego z delikatna nutka cynamonu i wanilii. Smakuja caly rok i przy kazdej pogodzie, nie tylko w czasie upalów.

Składniki

  • Składniki na 6 lodów na patyku (50 ml każdy)
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • 1 paczka cukru waniliowego Bourbon
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 200 g musu jabłkowego
  • 6 lasek cynamonu (jako patyczki)
5-6 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wymieszac smietane, cukier waniliowy, cukier puder i cynamon do uzyskaniagladkiej masy.
    Dodac mus jablkowy i delikatnie wymieszac jesli chcemy uzyskac marmurkowy wzór, jesli nie - mieszac do uzyskania gladkiej masy.
    W wersji dla doroslych mozna jeszcze dodac 2 lyzki calvadosu.
    Wlac mase do foremek i umiescic w zamrazarce na okolo 1 godzine.
    W miedzyczasie wymieszac kilkakrotnie lód w foremkach, aby hie powstawaly krysztalki lodu.
    Kiedy lód bedzie już wystarczajaco twardy, wetknac laski cynamonu
    i zamrazac jeszcze przez co najmniej 2 godziny.

  2. Przed spozyciem polac foremke odrobina goracej wody, w ten sposób lody latwiej daja sie wyjac.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń