Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszyste domowe lody z tylko trzech składników. Gorzkość kawy przełamałam słodyczą kajmaku - wyszło świetnie! Lody są bardzo proste w wykonaniu.
Mikser, pojemnik do mrożenia
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 3101
W święta warto nie dodawać sobie pracy. Podany z "pasztecikami" na ciepło,z...
Odsłon: 162
Brakuje czasu na przygotowanie idealnych świąt? Wcale nie! Ten szybki piernik...
Odsłon: 1331
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 324
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2273
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 3101
W święta warto nie dodawać sobie pracy. Podany z "pasztecikami" na ciepło,z...
Odsłon: 162
Brakuje czasu na przygotowanie idealnych świąt? Wcale nie! Ten szybki piernik...
Odsłon: 1331
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 324
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2273
Składniki
Zimną śmietankę ubijamy lekko - powinna być puszysta i lekko gęsta. Dodajemy kajmak, ubijamy do połączenia. Na końcu dodajemy kawę i dalej miksujemy. Gotową masę przelewamy do pojemnika (np. po lodach). Wkładamy do zamrażarki na kilka godzin. Najlepiej w trakcie mrożenia przemieszać 1-2 razy. Lody mają świetną konsystencję, nadają się do nałożenia od razu po wyciągnięciu z zamrażarki. Polecam jednak zjeść je przez kilka dni po zrobieniu, bo wtedy są najlepsze. Przez kajmak lody są dość słodkie, dobrze podać je z kwaśnymi owocami - u mnie świetnie sprawdziły się jeżyny i maliny.