Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszyste domowe lody z tylko trzech składników. Gorzkość kawy przełamałam słodyczą kajmaku - wyszło świetnie! Lody są bardzo proste w wykonaniu.
Mikser, pojemnik do mrożenia
Talerz kukurydziany ozdobiony sałatą, pomidorami, cebulką oraz natką to smako...
Odsłon: 92
Krem o smaku kawy cappuccino z mascarpone i kremówką. Jeden z najsmaczniejszy...
Odsłon: 147
Talerz kukurydziany ozdobiony sałatą, pomidorami, cebulką oraz natką to smako...
Odsłon: 92
Krem o smaku kawy cappuccino z mascarpone i kremówką. Jeden z najsmaczniejszy...
Odsłon: 147
Składniki
Zimną śmietankę ubijamy lekko - powinna być puszysta i lekko gęsta. Dodajemy kajmak, ubijamy do połączenia. Na końcu dodajemy kawę i dalej miksujemy. Gotową masę przelewamy do pojemnika (np. po lodach). Wkładamy do zamrażarki na kilka godzin. Najlepiej w trakcie mrożenia przemieszać 1-2 razy. Lody mają świetną konsystencję, nadają się do nałożenia od razu po wyciągnięciu z zamrażarki. Polecam jednak zjeść je przez kilka dni po zrobieniu, bo wtedy są najlepsze. Przez kajmak lody są dość słodkie, dobrze podać je z kwaśnymi owocami - u mnie świetnie sprawdziły się jeżyny i maliny.