Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wariacja lodów limonkowych z większymi kawałkami skórki i mniejszą ilością cukru, a zwiększoną ilością mleka skondensowanego. Konsystencja przypomina mus, jest bardziej solidna, choć w dalszym ciągu łatwo się wyjmuje łyżką do lodów. Równie smaczne.
Mikser, naczynie do miksowania, naczynie do przechowania lodów, wyciskacz do soku, nóż
Przepis dnia
Propozycja na pyszny obiad ugotowany w stosunkowo krótkim czasie i przy niewi...
Odsłon: 2555
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 2289
W truskawkowym sezonie nie może zabraknąć takiego klasyczka jak makaron z tru...
Odsłon: 117
Przepis dnia
Propozycja na pyszny obiad ugotowany w stosunkowo krótkim czasie i przy niewi...
Odsłon: 2555
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 2289
W truskawkowym sezonie nie może zabraknąć takiego klasyczka jak makaron z tru...
Odsłon: 117
Składniki
Uzyskujemy skórkę z limonek przez starcie ich na bocznych oczkach tarki do jarzyn, kroimy limonki na pół i wyciskamy sok.
Sok oraz otartą skórkę umieszczamy w misce lub wysokim naczyniu, dodajemy cukier i miksujemy przez około 5 minut. Ważne jest, aby naczynie było wysokie, bo masa będzie pryskać. Aby tego uniknąć można też miksować na niższych obrotach.
Dodajemy skondensowane mleko i znów miksujemy następne 5 minut. Dodajemy śmietankę i znów miksujemy 5 minut.
Przekładamy do pojemnika i umieszczamy w zamrażalniku na noc.