Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lody z rodzynkami, winem i czekoladą. Są przepyszne, a ich wykonanie jest banalnie proste.
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 262
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 180
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 47
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 53
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 262
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 180
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 47
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 53
Składniki
Czekoladę kroimy w drobną kostkę, wkładamy do lodówki. Rodzynki zalewamy winem na co najmniej godzinę. Jeśli są duże, można je pokroić na pół. Rodzynki powinny zmięknąć. Śmietankę ubijamy z cukrem. Dodajemy mleko, rodzynki razem z winem i czekoladę. Dokładnie mieszamy. Wlewamy do pojemnika i wkładamy do zamrażarki. Ja używam pojemnika po kupnych lodach, ale może być dowolny spożywczy odporny na niską temperaturę. Przed pierwsze 3 godziny, co 30 minut lody wyciągamy i dokładnie mieszamy, aby zamarzały równomiernie. Potem zostawiamy w zamrażarce na kilka godzin (ja zostawiałam na noc). Lody na śmietance są dość miękkie i bez problemu można je nakładać od razu po wyciągnięciu z zamrażarki.