Do góry

Desery Przepis na:

Lody malinowe domowej roboty

Lody malinowe domowej roboty

Autor:

Przepisów i artykułów: 2527 Ocena: 18558

Dodano:

Odsłon: 4932

Lody wyszły mi przepyszne, przepis mojego taty.

Składniki

  • Składniki:
  • Śmietanka 36 % 300 ml
  • Woda ½ szklanki
  • Cukier ¼ szklanki
  • Cukier waniliowy 1 szt
  • Maliny świeże 25 dag
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Lody malinowe domowej roboty

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Z wody, cukru i cukru waniliowego przygotowujemy syrop. Gotujemy tak długo aż cukier się rozpuści, a syrop lekko zgęstnieje. Do syropu dodajemy maliny, gotujemy na wolnym ogniu do rozpadnięcia się malin. Na większym garnku kładziemy cedzak wyłożony gazą. Wylewamy maliny, gdy sok ścieknie, odciskamy resztę soku zwijając gazę. Sok studzimy, następnie do soku dodajemy stopniowo ubitą na sztywno śmietanę(przed ubijaniem śmietanę schłodzić w lodówce) i ubijamy trzepaczką. Gotową masę malinową przekładamy do pojemnika, wstawiamy do zamrażarki na 6 godzin. Po wyjęciu z lodówki chwilę musimy odczekać, nałożyć do pucharków i ozdobić świeżą miętą. SMACZNEGO.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń