Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lody na maślance z malinami - pyszne, lekko kwaskowe, idealne na lato!
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117736
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8227
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3062
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1920
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1447
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117736
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8227
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3062
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1920
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1447
Składniki
Te lody, w przeciwieństwie do lodów na śmietance kremówce są dość twarde, dlatego najlepiej sprawdzają się jako lody na patyku. Można zrobić je w specjalnej formie lub wlać do plastikowych kubeczków i wetknąć w nie patyczki. Mieszamy maślankę, śmietanę i cukier. Ja mieszałam trzepaczką, ale można też łyżką. Dodajemy maliny podzielone na mniejsze kawałki. Lody wlewamy do foremki lub kubeczków, wkładamy patyczki. Mrozimy kilka godzin (u mnie mroziły się całą noc). Wyciągamy je kilka minut przed podaniem, aby łatwiej wyszły z formy.