Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lody na maślance z malinami - pyszne, lekko kwaskowe, idealne na lato!
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 678
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 377
Rosół niedzielny gotowany na porcji rosołowej z kaczki oraz na udku z kurczak...
Odsłon: 86
Smaczne mini zapiekanki przygotowane na grzankach z bułki francuskiej. Zapiek...
Odsłon: 60
Mięso uwędzone metodą garnkową, 3 godziny w temperaturze 40-50 stopni Celsjus...
Odsłon: 27
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 678
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 377
Rosół niedzielny gotowany na porcji rosołowej z kaczki oraz na udku z kurczak...
Odsłon: 86
Smaczne mini zapiekanki przygotowane na grzankach z bułki francuskiej. Zapiek...
Odsłon: 60
Mięso uwędzone metodą garnkową, 3 godziny w temperaturze 40-50 stopni Celsjus...
Odsłon: 27
Składniki
Te lody, w przeciwieństwie do lodów na śmietance kremówce są dość twarde, dlatego najlepiej sprawdzają się jako lody na patyku. Można zrobić je w specjalnej formie lub wlać do plastikowych kubeczków i wetknąć w nie patyczki. Mieszamy maślankę, śmietanę i cukier. Ja mieszałam trzepaczką, ale można też łyżką. Dodajemy maliny podzielone na mniejsze kawałki. Lody wlewamy do foremki lub kubeczków, wkładamy patyczki. Mrozimy kilka godzin (u mnie mroziły się całą noc). Wyciągamy je kilka minut przed podaniem, aby łatwiej wyszły z formy.