Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rozmaryn pasuje nie tylko do dan miesnych i warzywnch nadajac im nutke sródziemnomorska. Jest równiez skladnikiem oryginalnego i przepysznego deseru: lodów rozmarynowych z gruszka w syropie balsamiczno-winnym.
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11078
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3546
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1204
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4216
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 387
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11078
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3546
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1204
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4216
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 387
Składniki
Cukier trzcinowy karmelizujemy w garnku, dodajemy wino, anyz i cynamon, gotujemy 5 min. pod przykryciem. W miedzyczasie obieramy gruszki, wycinamy gniazda nasienne i dodajemy gruszki do plynu. Gotujemy 15-20 min na malym ogniu pod przykryciem. Istotne jest, aby nie byly zbyt miekkie. Po ugotowaniu wyjmujemy gruszki, dodajemy do wina czerwony ocet basamiczny i gotujemy tak dlugo, az plyn nabierze konstystencji syropu. Dokladamy wtedy gruszki i odstawiamy do wystygniecia. Gruszki mozemy zastapic figami. Trzeba je wtedy przepolowic i gotowac 4-5 min. w winie.
Igly rozmarynu kroimy na mozliwie male kawalki, Gotujemy smietane z cukrem, nastepnie dodajemy rozmaryn, przykrywamy garnek i odstawiamy na 20 min. nastepnie lekko podgrzewamy, ale juz nie gotujemy! Roztrzepujemy jajka, dodajemy do nich jeszcze goraca smietane, przecedzamy przez sito i odstawiamy do wystudzenia. Mrozimy w maszynie albo w zamrazalniku (wtedy trzeba mieszac mase co 20 min.) Podajemy z gruszkami