Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rozmaryn pasuje nie tylko do dan miesnych i warzywnch nadajac im nutke sródziemnomorska. Jest równiez skladnikiem oryginalnego i przepysznego deseru: lodów rozmarynowych z gruszka w syropie balsamiczno-winnym.
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 7759
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 259
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 2860
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 566
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 7759
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 259
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 2860
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 566
Składniki
Cukier trzcinowy karmelizujemy w garnku, dodajemy wino, anyz i cynamon, gotujemy 5 min. pod przykryciem. W miedzyczasie obieramy gruszki, wycinamy gniazda nasienne i dodajemy gruszki do plynu. Gotujemy 15-20 min na malym ogniu pod przykryciem. Istotne jest, aby nie byly zbyt miekkie. Po ugotowaniu wyjmujemy gruszki, dodajemy do wina czerwony ocet basamiczny i gotujemy tak dlugo, az plyn nabierze konstystencji syropu. Dokladamy wtedy gruszki i odstawiamy do wystygniecia. Gruszki mozemy zastapic figami. Trzeba je wtedy przepolowic i gotowac 4-5 min. w winie.
Igly rozmarynu kroimy na mozliwie male kawalki, Gotujemy smietane z cukrem, nastepnie dodajemy rozmaryn, przykrywamy garnek i odstawiamy na 20 min. nastepnie lekko podgrzewamy, ale juz nie gotujemy! Roztrzepujemy jajka, dodajemy do nich jeszcze goraca smietane, przecedzamy przez sito i odstawiamy do wystudzenia. Mrozimy w maszynie albo w zamrazalniku (wtedy trzeba mieszac mase co 20 min.) Podajemy z gruszkami