Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rozmaryn pasuje nie tylko do dan miesnych i warzywnch nadajac im nutke sródziemnomorska. Jest równiez skladnikiem oryginalnego i przepysznego deseru: lodów rozmarynowych z gruszka w syropie balsamiczno-winnym.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 483
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 822
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 483
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 822
Składniki
Cukier trzcinowy karmelizujemy w garnku, dodajemy wino, anyz i cynamon, gotujemy 5 min. pod przykryciem. W miedzyczasie obieramy gruszki, wycinamy gniazda nasienne i dodajemy gruszki do plynu. Gotujemy 15-20 min na malym ogniu pod przykryciem. Istotne jest, aby nie byly zbyt miekkie. Po ugotowaniu wyjmujemy gruszki, dodajemy do wina czerwony ocet basamiczny i gotujemy tak dlugo, az plyn nabierze konstystencji syropu. Dokladamy wtedy gruszki i odstawiamy do wystygniecia. Gruszki mozemy zastapic figami. Trzeba je wtedy przepolowic i gotowac 4-5 min. w winie.
Igly rozmarynu kroimy na mozliwie male kawalki, Gotujemy smietane z cukrem, nastepnie dodajemy rozmaryn, przykrywamy garnek i odstawiamy na 20 min. nastepnie lekko podgrzewamy, ale juz nie gotujemy! Roztrzepujemy jajka, dodajemy do nich jeszcze goraca smietane, przecedzamy przez sito i odstawiamy do wystudzenia. Mrozimy w maszynie albo w zamrazalniku (wtedy trzeba mieszac mase co 20 min.) Podajemy z gruszkami