Do góry

Desery Przepis na:

lody truskawkowe

lody truskawkowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 83 Ocena: 564

Dodano:

Odsłon: 700

proste do wykonania lody na mleku skondensowanym

Składniki

  • puszka mleka skondensowanego niesłodzonego 400 ml
  • cukier puder - 2 łyżki
  • truskawki - 300 g
  • brązowy cukier - 3 łyżki
  • sok z połowy cytryny
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
lody truskawkowe

Przygotowanie

  1. Puszkę mleka schłodzić przez noc w lodówce lub przez 2 godziny w zamrażarce.

  2. Umyte truskawki pokroić na kawałki, wymieszać z brązowym cukrem i sokiem z cytryny. Usmażyć na patelni na dużym ogniu, często mieszając. Im większa patelnia tym lepiej ( sok szybko odparuje z truskawek, a owoce się nie rozpadną ). Usmażone truskawki wystudzić.

  3. Schłodzone mleko ubić mikserem na pianę ( ok 2 minuty ), pod koniec ubijania dodać cukier puder. Wymieszać z truskawkami. Włożyć do zamrażarki na kilka godzin. Przez pierwsze 3 godziny , mniej więcej co 30 minut, masę przemieszać energicznie łyżką żeby lody były bardziej puszyste i nie tworzyły się kryształki lodu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ski_ttles 13 czerwca Wszystko super, tylko tego mleka w puszce nigdzie nie ma. Gostyń już od dłuższego czasu nie produkuje :-( To w kartoniku jest inne, ma rzadszą konsystencję, nie można nim zastąpić tego w puszce... Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń