Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne lody truskawkowe. Tego smaku chyba nie muszę zachwalać.
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 72
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 72
Składniki
Obierz, umyj i pokrój truskawki.
Przełóż pokrojone truskawki do miski i zasyp je cukrem.
Odstaw miskę z truskawkami na 3 - 4 godziny, żeby puściły sok.
Gdy już truskawki puszcza sok, przełóż je do kielicha blendera, dodaj gumę ksantynową, namoczoną żelatynę i miksuj aż nie będzie kawałków truskawek.
Do miski wlej śmietanę i ubij ja na sztywno.
Wymieszaj bitą śmietanę i zmiksowane truskawki. Jeśli chcesz bardziej intensywny kolor, dodaj kilka kropel barwnika.
Przełóż gotowe lody do pojemnika, włóż do zamrażarki na co najmniej 4 godziny lub na całą noc.
Porcje: 12 Kalorie 222 Tłuszcz całkowity 15,6g Tłuszcze nasycone 9,6g Cholesterol 57mg Sód 19mg Węglowodany ogółem 20,6g Błonnik pokarmowy 0,8g Cukry ogółem 18,3 g Białko 2,1 g Witamina D 22mcg Wapń 34mg Żelazo 0mg Potas 95mg Informacje o wartościach odżywczych mają charakter szacunkowy i są podawane wyłącznie w celach informacyjnych. Dane podane powyżej będą się różnić w zależności od konkretnych składników i marek, których używasz.