Bez barwników i sztucznych dodatków. Nie wymagają użycia maszyny do lodów, a mimo to są puszyste i smaczne.
Lody truskawkowo-miętowe
Składniki
- Sos truskawkowy:
- 1 szklanka świeżych truskawek
- 50 g cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- Pozostałe:
- 2 jajka
- 100 g cukru
- 2 łyżki wody
- 1 szklanka śmietany 30%
- 1 łyżeczka ekstraktu miętowego/kropli miętowych
Składniki
- Sos truskawkowy:
- 1 szklanka świeżych truskawek
- 50 g cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- Pozostałe:
- 2 jajka
- 100 g cukru
- 2 łyżki wody
- 1 szklanka śmietany 30%
- 1 łyżeczka ekstraktu miętowego/kropli miętowych

Etapy przygotowania
Umyte i obrane z szypułek truskawki blendujemy na mus. Dodajemy cukier i sok z cytryny, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu 10-15 minut. Studzimy. Jajka polewamy wrzątkiem. Oddzielamy białka od żółtek umieszczając je w osobnych miskach. Do żółtek dodajemy połowę cukru i wodę, ucieramy do białości. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy resztę cukru. Ucieramy, aż cukier się rozpuści. Śmietankę ubijamy na sztywno. Do żółtek z cukrem dodajemy 3/4 wcześniej przygotowanego sosu truskawkowego, mieszamy. Następnie dodajemy stopniowo ubitą śmietankę i białka, całość delikatnie łączymy łyżką. Na koniec dodajemy krople miętowe i jeszcze raz mieszamy. Przelewamy do pojemnika i wkładamy do zamrażalnika na minimum 8 godzin. Podajemy z resztą sosu truskawkowego.
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 623
Ostatnio komentowane przepisy

Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 623



Składniki
- Sos truskawkowy:
- 1 szklanka świeżych truskawek
- 50 g cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- Pozostałe:
- 2 jajka
- 100 g cukru
- 2 łyżki wody
- 1 szklanka śmietany 30%
- 1 łyżeczka ekstraktu miętowego/kropli miętowych
Umyte i obrane z szypułek truskawki blendujemy na mus. Dodajemy cukier i sok z cytryny, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu 10-15 minut. Studzimy. Jajka polewamy wrzątkiem. Oddzielamy białka od żółtek umieszczając je w osobnych miskach. Do żółtek dodajemy połowę cukru i wodę, ucieramy do białości. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy resztę cukru. Ucieramy, aż cukier się rozpuści. Śmietankę ubijamy na sztywno. Do żółtek z cukrem dodajemy 3/4 wcześniej przygotowanego sosu truskawkowego, mieszamy. Następnie dodajemy stopniowo ubitą śmietankę i białka, całość delikatnie łączymy łyżką. Na koniec dodajemy krople miętowe i jeszcze raz mieszamy. Przelewamy do pojemnika i wkładamy do zamrażalnika na minimum 8 godzin. Podajemy z resztą sosu truskawkowego.
Pyszny deserek:)