Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bez barwników i sztucznych dodatków. Nie wymagają użycia maszyny do lodów, a mimo to są puszyste i smaczne.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 101003
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1970
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5827
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5828
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 101003
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1970
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5827
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5828
Składniki
Umyte i obrane z szypułek truskawki blendujemy na mus. Dodajemy cukier i sok z cytryny, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu 10-15 minut. Studzimy. Jajka polewamy wrzątkiem. Oddzielamy białka od żółtek umieszczając je w osobnych miskach. Do żółtek dodajemy połowę cukru i wodę, ucieramy do białości. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy resztę cukru. Ucieramy, aż cukier się rozpuści. Śmietankę ubijamy na sztywno. Do żółtek z cukrem dodajemy 3/4 wcześniej przygotowanego sosu truskawkowego, mieszamy. Następnie dodajemy stopniowo ubitą śmietankę i białka, całość delikatnie łączymy łyżką. Na koniec dodajemy krople miętowe i jeszcze raz mieszamy. Przelewamy do pojemnika i wkładamy do zamrażalnika na minimum 8 godzin. Podajemy z resztą sosu truskawkowego.