Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bez barwników i sztucznych dodatków. Nie wymagają użycia maszyny do lodów, a mimo to są puszyste i smaczne.
Brukiew jest idealna dla osób dbających o kondycję skóry, włosów i paznokci....
Odsłon: 118
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 67
Przepis na puszyste naleśniki ze słodkim farszem z orzechów i rodzynek polane...
Odsłon: 306
Faworki, nazywane także chrustem, to słodki przysmak, którego nie może zabrak...
Odsłon: 4707
Brukiew jest idealna dla osób dbających o kondycję skóry, włosów i paznokci....
Odsłon: 118
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 67
Przepis na puszyste naleśniki ze słodkim farszem z orzechów i rodzynek polane...
Odsłon: 306
Faworki, nazywane także chrustem, to słodki przysmak, którego nie może zabrak...
Odsłon: 4707
Składniki
Umyte i obrane z szypułek truskawki blendujemy na mus. Dodajemy cukier i sok z cytryny, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu 10-15 minut. Studzimy. Jajka polewamy wrzątkiem. Oddzielamy białka od żółtek umieszczając je w osobnych miskach. Do żółtek dodajemy połowę cukru i wodę, ucieramy do białości. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy resztę cukru. Ucieramy, aż cukier się rozpuści. Śmietankę ubijamy na sztywno. Do żółtek z cukrem dodajemy 3/4 wcześniej przygotowanego sosu truskawkowego, mieszamy. Następnie dodajemy stopniowo ubitą śmietankę i białka, całość delikatnie łączymy łyżką. Na koniec dodajemy krople miętowe i jeszcze raz mieszamy. Przelewamy do pojemnika i wkładamy do zamrażalnika na minimum 8 godzin. Podajemy z resztą sosu truskawkowego.