Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bez barwników i sztucznych dodatków. Nie wymagają użycia maszyny do lodów, a mimo to są puszyste i smaczne.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118808
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8724
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3182
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2573
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118808
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8724
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3182
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2573
Składniki
Umyte i obrane z szypułek truskawki blendujemy na mus. Dodajemy cukier i sok z cytryny, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu 10-15 minut. Studzimy. Jajka polewamy wrzątkiem. Oddzielamy białka od żółtek umieszczając je w osobnych miskach. Do żółtek dodajemy połowę cukru i wodę, ucieramy do białości. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy resztę cukru. Ucieramy, aż cukier się rozpuści. Śmietankę ubijamy na sztywno. Do żółtek z cukrem dodajemy 3/4 wcześniej przygotowanego sosu truskawkowego, mieszamy. Następnie dodajemy stopniowo ubitą śmietankę i białka, całość delikatnie łączymy łyżką. Na koniec dodajemy krople miętowe i jeszcze raz mieszamy. Przelewamy do pojemnika i wkładamy do zamrażalnika na minimum 8 godzin. Podajemy z resztą sosu truskawkowego.