Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
te pyszne lody wymagają maszynki do lodów, ale uwierzcie - warto ją mieć.
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 354
Szybki bigos z kapusty pekińskiej. U nas jako dodatek do kotletów z pstrąga.
Odsłon: 195
Sernik piernikowy to pyszna propozycja na świąteczny stół. Sernik jest pyszny...
Odsłon: 224
W Wielkopolsce na Wigilię podajemy zupę rybną i barszcz czerwony postny z usz...
Odsłon: 295
Rosół niedzielny gotowany na porcji rosołowej z kaczki oraz na udku z kurczak...
Odsłon: 50
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 354
Szybki bigos z kapusty pekińskiej. U nas jako dodatek do kotletów z pstrąga.
Odsłon: 195
Sernik piernikowy to pyszna propozycja na świąteczny stół. Sernik jest pyszny...
Odsłon: 224
W Wielkopolsce na Wigilię podajemy zupę rybną i barszcz czerwony postny z usz...
Odsłon: 295
Rosół niedzielny gotowany na porcji rosołowej z kaczki oraz na udku z kurczak...
Odsłon: 50
Składniki
Robimy karmel- do dużego garnka wsypujemy cukier trzcinowy i na malutkim ogniu rozpuszczamy go aż cukier się rozpuści i mocniej zbrązowieje - uwaga żeby go nie spalić.
Do gorącego karmelu wlewamy stopniowo i stale mieszając gorące mleko - uwaga - całość mocno się spieni. Gotujemy tę miksturę do rozpuszczenia się karmelu. Dodajemy cukier waniliowy lub pastę.
Żółtka ubijamy mikserem i powoli dodajemy mieszankę z Etapu 2 stale ubijając. Całość gotujemy stale mieszając do uzyskania konsystencji niezbyt gęstego budyniu ( ja wyłączam gaz gdy tylko "bulgnie" leciutko).
Całość schładzamy , najlepiej w lodówce przez całą noc. Dodajemy likier i przelewamy do zamrożonego wkładu maszynki do lodów , kręcimy lody tak, jak nakazał producent maszynki - u mnie trwa to ok. 45 minut. Ukręcone już lody przekładamy do pojemnika do zamrażania i muszą "odpocząć" w zamrażarce kilka godzin - ten etap jest najgorszy ....... do przeczekania :)