Do góry

Desery Przepis na:

Lody waniliowe o posmaku karmelu

Lody waniliowe o posmaku karmelu

Autor:

Przepisów i artykułów: 241 Ocena: 7710

Dodano:

Odsłon: 372

te pyszne lody wymagają maszynki do lodów, ale uwierzcie - warto ją mieć.

Składniki

  • 150 g cukru trzcinowego
  • 2 opakowania cukru waniliowego lub 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 4 zółtka
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 400 ml tłustego mleka
  • 3 łyżki likieru Słony Karmel
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Lody waniliowe o posmaku karmelu

Przygotowanie

  1. Robimy karmel- do dużego garnka wsypujemy cukier trzcinowy i na malutkim ogniu rozpuszczamy go aż cukier się rozpuści i mocniej zbrązowieje - uwaga żeby go nie spalić.

  2. Do gorącego karmelu wlewamy stopniowo i stale mieszając gorące mleko - uwaga - całość mocno się spieni. Gotujemy tę miksturę do rozpuszczenia się karmelu. Dodajemy cukier waniliowy lub pastę.

  3. Żółtka ubijamy mikserem i powoli dodajemy mieszankę z Etapu 2 stale ubijając. Całość gotujemy stale mieszając do uzyskania konsystencji niezbyt gęstego budyniu ( ja wyłączam gaz gdy tylko "bulgnie" leciutko).

  4. Całość schładzamy , najlepiej w lodówce przez całą noc. Dodajemy likier i przelewamy do zamrożonego wkładu maszynki do lodów , kręcimy lody tak, jak nakazał producent maszynki - u mnie trwa to ok. 45 minut. Ukręcone już lody przekładamy do pojemnika do zamrażania i muszą "odpocząć" w zamrażarce kilka godzin - ten etap jest najgorszy ....... do przeczekania :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń