Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
te pyszne lody wymagają maszynki do lodów, ale uwierzcie - warto ją mieć.
Pyszne danie obiadowe na każdą okazje. Uwielbiam czerwona kapustę, jest smacz...
Odsłon: 9967
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8991
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6369
Pyszne danie obiadowe na każdą okazje. Uwielbiam czerwona kapustę, jest smacz...
Odsłon: 9967
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8991
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6369
Składniki
Robimy karmel- do dużego garnka wsypujemy cukier trzcinowy i na malutkim ogniu rozpuszczamy go aż cukier się rozpuści i mocniej zbrązowieje - uwaga żeby go nie spalić.
Do gorącego karmelu wlewamy stopniowo i stale mieszając gorące mleko - uwaga - całość mocno się spieni. Gotujemy tę miksturę do rozpuszczenia się karmelu. Dodajemy cukier waniliowy lub pastę.
Żółtka ubijamy mikserem i powoli dodajemy mieszankę z Etapu 2 stale ubijając. Całość gotujemy stale mieszając do uzyskania konsystencji niezbyt gęstego budyniu ( ja wyłączam gaz gdy tylko "bulgnie" leciutko).
Całość schładzamy , najlepiej w lodówce przez całą noc. Dodajemy likier i przelewamy do zamrożonego wkładu maszynki do lodów , kręcimy lody tak, jak nakazał producent maszynki - u mnie trwa to ok. 45 minut. Ukręcone już lody przekładamy do pojemnika do zamrażania i muszą "odpocząć" w zamrażarce kilka godzin - ten etap jest najgorszy ....... do przeczekania :)