Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne domowe, mocno migdałowe lody z masłem migdałowym i płatkami migdałowymi. Mają świetną konsystencję, a zrobicie je bez użycia maszynki do lodów.
Proste danie z młodymi ziemniakami i bobem, doprawione czosnkiem, cytryną i s...
Odsłon: 166
Karkówka do obiadu długo pieczona, w sosie maślanym, ze słodko-pikantną nutą...
Odsłon: 976
Smaczny domowy przepis na ogórki kiszone. Takie jakie robiły nasz mamy, babcie.
Odsłon: 8758
Taki słodki drobiazg do kawy. Polecam. Zrobienie takich ciasteczek, to dosłow...
Odsłon: 3092
Proste danie z młodymi ziemniakami i bobem, doprawione czosnkiem, cytryną i s...
Odsłon: 166
Karkówka do obiadu długo pieczona, w sosie maślanym, ze słodko-pikantną nutą...
Odsłon: 976
Smaczny domowy przepis na ogórki kiszone. Takie jakie robiły nasz mamy, babcie.
Odsłon: 8758
Taki słodki drobiazg do kawy. Polecam. Zrobienie takich ciasteczek, to dosłow...
Odsłon: 3092
Składniki
Jajka sparzamy lub myjemy środkiem antybakteryjnym, aby pozbyć się ewentualnych bakterii salmonelli. Jajka z cukrem ubijamy mikserem lub rózgą w kąpieli wodnej. Na garnku z gotującą się wodą ustawiamy miskę tak, aby nie dotykała wody i ustawiamy na mały ogień. Ubijamy, aż masa zacznie gęstnieć. Uwaga, aby jajka się nie zagotowały! Zdejmujemy z ognia, dodajemy ciepłe mleko i masło migdałowe (i ewentualnie aromat). Mieszamy dokładnie. Zostawiamy do ostudzenia. Śmietankę ubijamy i mieszamy z ostudzoną masą jajeczną, Całość wkładamy do pojemnika, ja używam pudełek po kupnych lodach. Wkładamy do zamrażarki. Po ok.2 godzinach wyciągamy, mieszamy i górę posypujemy płatkami migdałowymi. Wkładamy do zamrażarki na kilka godzin. Lody wyciągamy na kilka minut przed podaniem.