Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Lody z sosem malinowym"
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 24
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 40
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 67
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10511
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 93
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 24
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 40
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 67
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10511
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 93
Składniki
50 minut + 10 godz. Cena porcji około 1,30 zł
W gorącej wodzie rozpuszczamy cukier. Wsypujemy jagody, chwilę gotujemy. Gdy lekko przestygną, miksujemy.
Zimną śmietanę i zimne mleko łączymy, wlewamy do wystudzonych jagód. Starannie mieszamy. Wlewamy do maszynki do robienia lodów i postępujemy według instrukcji producenta, a potem przekładamy do pojemnika, przykrywamy np. folią i wkładamy na 8-10 godzin do zamrażalnika.
Jeśli nie mamy maszynki do robienia lodów, od razu umieszczamy masę w zamrażalniku. Od czasu do czasu wyjmujemy i mieszamy łyżką lub miksujemy, by rozbić kryształki lodu. Tę czynność powtarzamy kilka razy.
Sos: Maliny gotujemy z łyżką wody. Do gorącego sosu dodajemy łyżkę cukru pudru (sos można zagęścić łyżeczką mąki ziemniaczanej, rozprowadzoną zimną wodą), mieszamy, chwilkę gotujemy i przecedzamy przez sito. Lody polewamy sosem i od razu podajemy.
Wartość odżywcza jednej porcji 146 kcal Białko 5,5 g/Tłuszcz 11 g/Węglowodany 36 gŹródło: Rewia